Αγορά Macbook - συμβουλές - ιδέες

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
nikolas17
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Re: Αγορά Macbook - συμβουλές - ιδέες

Post by nikolas17 » Wed Mar 17, 2010 2:16 am

Υποθέτω ότι το default...ωραίο θα είναι αυτό που η πλειονότητα των ατόμων χαρακτηρίζει ως ωραίο...

Ωραίο != Λειτουργικό/Εύχρηστο

Προσωπικά ΔΕΝ πάω σε mac λόγω :

- υψηλής τιμής
- δυσχρηστίας. Sorry αλλά όταν 6 χρόνια έχω μάθει έτσι, δεν αλλάζω για το τίποτα και τα μαθαίνω όλα απ' την αρχή...
- δεν υποστηρίζουν όλα τα προγράμματα mac

Ορίστε..apple-fans πείστε με να αλλάξω γνώμη :-p (δεν είμαι προκατειλημμένος, και linux έχω δοκιμάσει και mac εκτενώς)
Image
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Wed Mar 17, 2010 2:27 am

Μήπως το υλισμικό των μακ δεν υποστηρίζεται τόσο άνετα (ή καθόλου) από άλλα συστήματα, πέραν του μακ ος άντε γουίντοους; Δηλ. σχετικά με το λάπτοπ που είναι μακ, once mac, forever mac αφού δεν μπαίνει εύκολα κάτι άλλο;

Από κει και πέρα, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μακ, αλλά αν είναι πιο χρηστικά επειδή ίσως είναι περισσότερο μελετημένα, τότε σε αυτόν τον τομέα μάλλον κερδίζουν.

Πρόκειται βέβαια για μια επιχείρηση και υπό αυτήν την οπτική μάλλον καλύτερα το λίνουξ, όπου αν μπορείς βάζεις και εσύ κάποιο λιθαράκι - στο λογισμικό.
Michelle
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Michelle » Wed Mar 17, 2010 2:36 am

chriskin wrote: - υπαρχουν κανονες και πανεπιστημιο που διδασκουν τι ειναι ωραιο; εδω θα εβαζα ενα μεγαλο "wtf?" αλλα θα ηταν λιγο αγενες νομιζω
αμα μπορεις εξηγησε τι εννοεις
θα σου διδαξει αλλος τι σου αρεσει εσενα;!;!; μου φαινεται λιγο...παραλογο , μεχρι και καπως χαζο :???:
Το τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως ωραίο και προσεγμένο, δεν έχει τόσες διαφορές όσο νομίζεις. Σχεδόν όλοι μπορούν να αντιληφθούν πχ τη διαφορά μεταξύ ενός καλοσχεδιασμένου UI και ενός ερασιτεχνικού, ακόμη κι αν για Χ,Υ λόγους προτιμούν το δεύτερο (πχ επειδή το έφτιαξαν αυτοί).
Τα εν λόγω πανεπιστήμια και σχετικά βιβλία διδάσκουν κανόνες που έχουν διαμορφωθεί έπειτα από μακρά εμπειρία κορυφαίων σχεδιαστών για το τι αντιλαμβάνεται η πλειονότητα του κόσμου ως ωραίο. Ή μήπως νομίζεις ότι οι απανταχού designers είναι αυτοδίδακτοι; Καλό το ταλέντο, αλλά χρειάζεται και η θεωρία (ακόμη και για να επιλέξεις να παραβιάσεις τους κανόνες, πρέπει να ξέρεις γιατί το κάνεις).
chriskin wrote: -το "σωστα" ποιος το οριζει? για μενα ειναι λαθος του mac τα defaults πχ. δεν βλεπω τι θελεις να πεις
Προσπάθησε να αντιληφθείς τη διαφορά μεταξύ ευχρηστίας, αισθητικής και προσωπικού γούστου.
Βέβαια, όπως είπε και ο Nielsen... don't listen to users. Μπορεί να σου φαίνονται λάθος τα defaults του Mac, αλλά αν παρατηρήσεις κάποιον που δεν γνωρίζει από υπολογιστές να χρησιμοποιεί το ένα και το άλλο, θα διαπιστώσεις ότι σε Mac βρίσκει τα "κατατόπια" πολύ πιο γρήγορα.
chriskin wrote: -...η στο γουστο τους
-ποιος ειπε οτι δεν εξυπηρετει καποιο σκοπο?
δεν εξυπηρετει σκοπο ο κυβος του compiz? η το να τα βαζεις σε grid ολα τα παραθυρα (οπως αποτυχημενα προσπαθει να κανει και το mac? - ναι πριν το αρχισουν τα linux δεν λεω οχι. το σημαντικο ειναι ποιος ειναι ο καλυτερος ομως, οχι ο πρωτος. σαν χρηστης δεν ενδιαφερομαι για την ιστορια αλλα για τη χρηστικοτητα.)
...ή να γράφεις με φωτιές στην οθόνη; :-D
Επαναλαμβάνω: Το εφέ για το εφέ δεν έχει νόημα. Το εφέ που υπάρχει για κάποιο λόγο (πχ να σου δείξει κάτι) έχει. Τα περισσότερα από τα εφεδάκια αυτά υφίστανται καθαρά χάριν εντυπωσιασμού. Όχι όλα προφανώς. Δεν βλέπω όμως να τεκμηριώνεις κάτι παραπάνω.
chriskin wrote: δεν εξυπηρετει σκοπο να μπορεις να κανεις διαφανα τα παραθυρα να δεις απο πισω;(οπως αποτυχημενα αρχισαν να κανουν και τα windows?)
αυτο δεν ειναι "ενιοτε ευνοουν το usability" ειναι "παντα" - εκτος αμα απο μονος του καποιος βαλει κατι που θα το χαλαει (ολα πληρως διαφανη πχ, να μην βλεπει τιποτα - πρεπει να ειναι τελειως χαζος για να το κανει αυτο δεν ειναι καν θεμα συζητησης νομιζω. με 2 λεπτα το compiz γινεται πολυ πιο ευχρηστο απο τα mac - ουτε καν βασικα, απλα πατας την επιλογη "extra" και εισαι ετοιμος.)
Οκ, "πάντα", if you say so. Κάθε εφέ βοηθάει το usability. Ο,τι να ναι. Να γιατί χρειάζεται το HCI μάθημα, σου συστήνω να το πάρεις όταν έρθει η ώρα.
chriskin wrote: κατι που δεν μπορω να πω για την ελλειψη των αναλογων στα mac, ουτε για το αισχρο εφε στο minimize που με κανει να θελω να σπασω την οθονη, να απολυμανω και να ξανασπασω τα κομματια, αφου τα καψω κιολας : ειναι απλα τοσο ασχημο :???:
Αυτό είναι παράδειγμα εφέ που επιτελεί πρακτικό ρόλο: Σου δείχνει ΠΟΥ πήγε το παράθυρο και επικοινωνεί την έννοια του minimize με πολύ εύστοχο τρόπο.
chriskin wrote: μια ταπεινη αποψη (αποτυχημενη προσπαθεια να μεταφρασω το imo): επειδη λενε οτι τα mac ειναι ομορφα, δεν ειναι υποχρεωμενος καποιος να το πιστεψει.
Επαναλαμβάνω: Το εύχρηστο UI είναι απείρως δυσκολότερο task από το όμορφο UI. (πόσο μάλλον εύχρηστο ΚΑΙ όμορφο).
Εξακολουθείς να αντιλαμβάνεσαι τις έννοιες αυτές ως ταυτόσημες.
chriskin wrote:
επισης σοβαρη απορια: δεν νιωθεις ασχημα να ειναι ο υπολογιστης σου ΑΚΡΙΒΩΣ ιδιος με καθε αλλο mac παγκοσμιως? πως ειναι δικος σου τοτε; :S
Someone has a shortage of trouble in their life... :-p
Όχι, δεν νιώθω άσχημα. Με νοιάζει να με βολεύει. Αν όλο τον κόσμο τον βολεύει το ίδιο πράγμα, fine by me. Έχω άλλους τρόπους να νιώσω ...unique. :-p
chriskin wrote: ------------------------------

Μην σχολιασω και το αισχρο οτι ειναι ολα ακριβως ιδιο χρωμα , ακριβως ιδιο σχημα και με ακριβως ιδια σχεδια παντου.
εμενα μ'αρεσουν τα μαυρα laptop με σχεδιο στο καπακι και ασημενιο μονο εκει που ακουμπαω τα χερια μου. δεν αντεχω να βλεπω μια γκριζιλα γυρω γυρω απο την οθονη μου, χαλαει την αισθηση που θελω να νιωσω οταν καθομαι να χαλαρωσω στον υπολογιστη μου
Τι σχέση έχει αυτό με το UI του OSX? :???:

PS: Νομίζω ότι η συζήτηση έχει πάψει να είναι γόνιμη πλέον. Οπότε θα μου επιτρέψεις την επιλογή να αποσυρθώ αντί να εμπλακώ σε επικοινωνιακό ping pong, αν δω ότι προς τα εκεί εξακολουθεί να οδεύει.
Question everything (and first of all, yourself)

w3.org/People/all#lealea.verou.me@leaverou on Twitter
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level

Post by Master_ex » Wed Mar 17, 2010 2:40 am

@ chriskin , Michelle : Σα να είστε λίγο υπερβολικοί και οι δύο. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα...

Anyway, το
θέλω κάποιες συμβουλές, προτάσεις, εντυπώσεις και οτιδήποτε άλλο αφορά αυτού του είδους τους υπολογιστές από κάποιον που έχει ασχοληθεί και γνωρίζει.
είναι αρκετά εύστοχο, καλύτερη απάντηση βέβαια θα έπαιρνες από κάποιον που τα έχεις δοκιμάσει-δει όλα. Δυστυχώς πάντα ισχύει αν δε παινεύσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει...

edit
Μήπως το υλισμικό των μακ δεν υποστηρίζεται τόσο άνετα (ή καθόλου) από άλλα συστήματα, πέραν του μακ ος άντε γουίντοους; Δηλ. σχετικά με το λάπτοπ που είναι μακ, once mac, forever mac αφού δεν μπαίνει εύκολα κάτι άλλο;
Όπως είπες σου δίνουν όλους τους drivers για windows... τώρα ξέρω άτομα που τρέχουν linux στα mac τους και είναι λογικό να μην υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που η apple δε φτιάχνει το hardware... στο μέλλον που θα αλλάξει αυτό οκ...
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Wed Mar 17, 2010 2:44 am

nikolas17 wrote:Υποθέτω ότι το default...ωραίο θα είναι αυτό που η πλειονότητα των ατόμων χαρακτηρίζει ως ωραίο...

Ωραίο != Λειτουργικό/Εύχρηστο

Προσωπικά ΔΕΝ πάω σε mac λόγω :

- υψηλής τιμής
- δυσχρηστίας. Sorry αλλά όταν 6 χρόνια έχω μάθει έτσι, δεν αλλάζω για το τίποτα και τα μαθαίνω όλα απ' την αρχή...
- δεν υποστηρίζουν όλα τα προγράμματα mac

Ορίστε..apple-fans πείστε με να αλλάξω γνώμη :-p (δεν είμαι προκατειλημμένος, και linux έχω δοκιμάσει και mac εκτενώς)
Η ευχρηστία του OSX έγκειται στο ότι τα μαθαίνει πιο εύκολα κάποιος που δεν ξέρει καθόλου από PC. Προφανώς κάποιος που έχει μάθει με τον Χ τρόπο, δυσκολεύεται να συνηθίσει αλλιώς, ακόμη κι αν ο άλλος τρόπος είναι αντικειμενικά πιο εύχρηστος. Πχ πολλοί χρήστες παραμένουν σε Office 2003 (και μάλιστα ορισμένοι φτάνουν και σε σημείο να έχουν delusions ότι είναι και πιο εύχρηστο, τόσο τους επηρεάζει η υποκειμενική τους εμπειρία) επειδή απλά έχουν μάθει σε αυτό, παρ'ότι το Office 2007 είναι αντικειμενικά πιο εύχρηστο (ήταν άλλωστε το κύριο focus της Microsoft σε αυτή την έκδοση, διότι ανακάλυψαν ότι τα features που ζήταγε ο περισσότερος κόσμος υπήρχαν ήδη και απλά δεν το γνώριζαν οι χρήστες!)

Πέρα από αυτό, συμφωνώ με όσα λες και είναι και ο λόγος που προβληματίζομαι κι εγώ για το αν είναι wise να πάω σε Mac και να έχω MacBook ως κύριο υπολογιστή..

chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Mar 17, 2010 3:08 am

@michelle
1)δηλαδη το βλεπεις παραλογο να μου φαινονται ασχημα τα mac? απλα πραγματα : αμα το παραθυρο δεν ειναι διαφανες , ειναι ασχημο. απλος κανονας :)
2)don't listen to users :lol: :lol: :lol: sorry κιολας. δεν θα ακουσεις το χρηστη για το τι θα φτιαξεις ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ;
οταν παω στο εστιατοριο η στην pub λεει στον τυπο ( η στην ωραια κοπελια , δεν ξερω) ΠΩΣ θελω ΠΟΙΟ φαγητο μαζι με ΠΟΙΑ μπυρα η ποτο, σερβιρισμενο με ΠΟΙΟ τροπο. αμα δεν με ακουσει και ενω θελω κοτοπουλο φιλετο και ενα ποτηρι jameson μου φερει αρνι με amstel δεν θα πω "α σπουδασε και ξερει καλυτερα απο εμενα τι θελω" ,θα πω"θα παω στον αλλο διπλα που θα μου δοσει αυτο που θελω"
3)οκ , φωτιες στην οθονη. και σχεδια με μπογιες στην οθονη, και χιονια που πεφτουν και βροχη
δεν θυμαμαι να σε αναγκασε κανεις να τα ανοιξεις
αμα εχεις και κατι παραπανω ετσι για την πλακα δεν ενοχλει
το να μην το εχεις ειναι το κακο, να εχεις ολα τα καλα ΚΑΙ ολα τα αχρηστα ειναι ΚΑΛΟ οχι κακο. να εχεις τα μισα καλα , προχειροφτιαγμενα (mac-style) και κανενα αχρηστο : αυτο ειναι ΚΑΚΟ.
4)ναι θα παω σε μαθημα να μαθω τι με βολευει στο desktop μου. δεν παμε καλα εδω μεσα νομιζω. εχουμε γινει ιερεις που κανουμε κυρηγμα για το προιον μιας εταιρειας που δεν μας πληρωνει αλλα την πληρωνουμε. απλα : δεν παμε καλα...
5)Μα ειπα ΚΑΙ ομορφο ΚΑΙ ευχρηστο
ΠΩΣ ειδες οτι τα βλεπω ταυτοσημα οταν τα ξεχωριζω? μυωπια ; :lol:
6)δεν θελω να σε προσβαλω με τον τροπο που εκανες εσυ : δεν μ'αρεσει αγνωστοι να μιλανε για τη ζωη μου, ειδικα μιας και ειναι αρκετα πιο πλουσια απο αυτο που νομιζουν
στο τελος μιας μερας που τρεχω αναμεσα σε δουλεια, σχολη, βολτα, κοπελα, δεν-ξερω-τι-αλλο θελω να γυρισω σπιτι και να δω ενα laptop να με περιμενει ακριβως οπως το θελω και να κατσω να χαλαρωσω. νομιζω οτι ειναι αυτονοητο και τελειως διαφορετικο με το αμα εχω αλλα θεματα στη ζωη μου

7)αυτο ηταν σχολιο για το "ωραιο" - προφανως off στο δικο σου θεμα, γι αυτο εβαλα τις διακριτικοτατες Τελιτσες, αμα δεν τις προσεξες...

Michelle wrote: Η ευχρηστία του OSX έγκειται στο ότι τα μαθαίνει πιο εύκολα κάποιος που δεν ξέρει καθόλου από PC. Προφανώς κάποιος που έχει μάθει με τον Χ τρόπο, δυσκολεύεται να συνηθίσει αλλιώς, ακόμη κι αν ο άλλος τρόπος είναι αντικειμενικά πιο εύχρηστος.
μα αφου το 95% των ανθρωπων ξερουν ηδη απο υπολογιστες πριν αρχισουν να ασχολουνται παραπανω για να δουν τα mac , στην ελλαδα τουλαχιστον (μην πω μεγαλυτερο ποσοστο)
αρα αυτο δεν σημαινει οτι τα mac ειναι δυσκολα να τα μαθει κανεις; αρα αμα η ευχρηστια τους ειναι στο να τα μαθει κανεις αμα δεν ξερει απο αλλο λειτουργικο, αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχουν ευχρηστια; απορια παντα..

--------------
για το ονομα του θεου , μολις εχασα 5 λεπτα για να χαλασω την εικονα ανθρωπων που δεν μου εφταιξαν καθολου (περα απο τον εγωισμο τους να προωθουν το ασχημο και δυσχρηστο λειτουργικο τους ως ομορφο και ευχρηστο τοσο που να πειθουν τον κοσμο)
παω να δω κανα lost γιατι δεν βλεπω ουτε εγω νοημα να εξηγω αυτα που θεωρω προφανη.

Υστερογραφο @master_ex
χωρις υπερβολες κουβεντα δεν γινεται - και να αξιζει τουλαχιστον
αυτη η κουβεντα εχασε το νοημα της επειδη ειναι δυσκολο να απαντησεις σε επιχειρηματα οπως το "υπαρχει η δυνατοτητα να ανοιξεις τις φωτις αμα ενεργοποιησεις το εφε ΚΑΙ πατησεις τα αναλογα κουμπια, αρα τα μακ που δεν το εχουν ειναι πιο ευχρηστα", θα μπορουσε ομως να ειχε αρκετη πλακα
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Wed Mar 17, 2010 3:18 am

wiki wrote:Apple exclusively produces Mac hardware, choosing internal systems, designs, and prices.
Κάτι τέτοιο είχα ακούσει αλλά τώρα ακούω και αυτό:
Master_ex wrote:τώρα ξέρω άτομα που τρέχουν linux στα mac τους και είναι λογικό να μην υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που η apple δε φτιάχνει το hardware... στο μέλλον που θα αλλάξει αυτό οκ...
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Mar 17, 2010 3:22 am

αφου εχει επεξεργαστες intel , καρτες γραφικων nvidia κτλ κτλ
πως τα φτιαχνουν οι ιδιοι; (η κανω λαθος;)
καααααποτε εφτιαχναν κατι (αποτυχημενους φανταζομαι;) επεξεργαστες που τους παρατησαν πριν απο μερικα χρονια
(εκτος αμα εννοει hardware καμια καρτα δικτυου η κανα κουτι, τοτε δεν ξερω
νομιζω φτιαχνει η ιδια πληκτρολογια και ποντικια μονο πια, και αυτα δεν σκιζουν να πω την αληθεια)

στο ubuntuforums.org εχει ολοκληρια κατηγορια για apple users παντως, αρα αυτο που λεει ο master_ex σιγουρα δεν ειναι ψευτικο
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Wed Mar 17, 2010 3:30 am

chriskin wrote:αφου εχει επεξεργαστες intel , καρτες γραφικων nvidia κτλ κτλ
πως τα φτιαχνουν οι ιδιοι; (η κανω λαθος;)
καααααποτε εφτιαχναν κατι (αποτυχημενους φανταζομαι;) επεξεργαστες που τους παρατησαν πριν απο μερικα χρονια
(εκτος αμα εννοει hardware καμια καρτα δικτυου η κανα κουτι, τοτε δεν ξερω
νομιζω φτιαχνει η ιδια πληκτρολογια και ποντικια μονο πια, και αυτα δεν σκιζουν να πω την αληθεια)

στο ubuntuforums.org εχει ολοκληρια κατηγορια για apple users παντως, αρα αυτο που λεει ο master_ex σιγουρα δεν ειναι ψευτικο
πρόβλημα με την wiki τότε.....
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Mar 17, 2010 3:33 am

βασικα οχι, πηγα στο λινκ σου
εχει ενα που λεει "intel era" στα anchors
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Wed Mar 17, 2010 3:45 am

BSD based distro + gnome + http://texlinux.org/ == mac :lol: :lol:
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Wed Mar 17, 2010 3:47 am

chriskin wrote:@michelle
1)δηλαδη το βλεπεις παραλογο να μου φαινονται ασχημα τα mac? απλα πραγματα : αμα το παραθυρο δεν ειναι διαφανες , ειναι ασχημο. απλος κανονας :)
Παράλογο μου φαίνεται που επί τόση ώρα νομίζεις ακόμα ότι αυτό είναι το θέμα. Και που μπερδεύεις την δική σου άποψη με αυτή του μέσου χρήστη.
chriskin wrote: 2)don't listen to users :lol: :lol: :lol: sorry κιολας. δεν θα ακουσεις το χρηστη για το τι θα φτιαξεις ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ;
οταν παω στο εστιατοριο η στην pub λεει στον τυπο ( η στην ωραια κοπελια , δεν ξερω) ΠΩΣ θελω ΠΟΙΟ φαγητο μαζι με ΠΟΙΑ μπυρα η ποτο, σερβιρισμενο με ΠΟΙΟ τροπο. αμα δεν με ακουσει και ενω θελω κοτοπουλο φιλετο και ενα ποτηρι jameson μου φερει αρνι με amstel δεν θα πω "α σπουδασε και ξερει καλυτερα απο εμενα τι θελω" ,θα πω"θα παω στον αλλο διπλα που θα μου δοσει αυτο που θελω"
Ασχολήθηκες καθόλου να διαβάσεις τι γράφει ο Nielsen ή έμεινες στον provocative τίτλο;
chriskin wrote: 4)ναι θα παω σε μαθημα να μαθω τι με βολευει στο desktop μου. δεν παμε καλα εδω μεσα νομιζω. εχουμε γινει ιερεις που κανουμε κυρηγμα για το προιον μιας εταιρειας που δεν μας πληρωνει αλλα την πληρωνουμε. απλα : δεν παμε καλα...
chriskin έχεις αντιληφθεί τι σπουδάζεις; Σκασίλα μου τι θα κάνεις στο desktop σου to be honest, αλλά αν αυτά που γράφεις τα εφαρμόσεις σε UI που θα φτιάξεις στο μέλλον, θα δυσκολέψεις πολύ κόσμο. Και αυτό ακριβώς έχει ως σκοπό να αποτρέψει το μάθημα που σου πρότεινα.
chriskin wrote: 6)δεν θελω να σε προσβαλω με τον τροπο που εκανες εσυ : δεν μ'αρεσει αγνωστοι να μιλανε για τη ζωη μου, ειδικα μιας και ειναι αρκετα πιο πλουσια απο αυτο που νομιζουν
στο τελος μιας μερας που τρεχω αναμεσα σε δουλεια, σχολη, βολτα, κοπελα, δεν-ξερω-τι-αλλο θελω να γυρισω σπιτι και να δω ενα laptop να με περιμενει ακριβως οπως το θελω και να κατσω να χαλαρωσω. νομιζω οτι ειναι αυτονοητο και τελειως διαφορετικο με το αμα εχω αλλα θεματα στη ζωη μου
Πότε ακριβώς μίλησα για τη ζωή σου και πότε έκανα εικασίες για αυτή; Δεν είμαστε καλά.
chriskin wrote: μα αφου το 95% των ανθρωπων ξερουν ηδη απο υπολογιστες πριν αρχισουν να ασχολουνται παραπανω για να δουν τα mac , στην ελλαδα τουλαχιστον (μην πω μεγαλυτερο ποσοστο)
αρα αυτο δεν σημαινει οτι τα mac ειναι δυσκολα να τα μαθει κανεις; αρα αμα η ευχρηστια τους ειναι στο να τα μαθει κανεις αμα δεν ξερει απο αλλο λειτουργικο, αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχουν ευχρηστια; απορια παντα..
"Στην Ελλάδα τουλάχιστον", όπως ορθώς έγραψες κι εσύ.
Πάντως, δεν έχω δει ούτε έναν άνθρωπο που να πήγε σε Mac και να το μετάνιωσε (οι περισσότεροι μάλιστα ...φανατίζονται υπέρ της Apple). Άρα, ούτε για όσους έχουν μάθει σε άλλο OS είναι τόσο δύσκολη η μετάβαση. Οι περισσότεροι όμως που δοκίμασαν Linux, γυρίζουν πίσω... (δεν έχω κάποια επίσημη στατιστική, αλλά η προσωπική μου εμπειρία με φίλους, συναδέλφους κτλ αυτό μου έχει δείξει)

stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: High school

Post by stoupeace » Wed Mar 17, 2010 3:49 am

Πωπω ολόκληρο θέμα για να δείξετε ποιος το'χει μακρύτερο το OS. Ο,τι τον βολεύει τον καθένα, οι υπόλοιπες προσπάθειες προσυλητισμού είναι μόνο προϊόντα μισαλλοδοξίας.
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Mar 17, 2010 3:52 am

mac = marketing..
Άρα, ούτε για όσους έχουν μάθει σε άλλο OS είναι τόσο δύσκολη η μετάβαση. Οι περισσότεροι όμως που δοκίμασαν Linux, γυρίζουν πίσω...
linux ftw!
Όσοι γυρίζουν πίσω καλά κάνουν.. δεν είναι για όλους.. :-D

Last edited by AmmarkoV on Wed Mar 17, 2010 3:57 am, edited 1 time in total.
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Wed Mar 17, 2010 3:54 am

Stoupeace wrote:Πωπω ολόκληρο θέμα για να δείξετε ποιος το'χει μακρύτερο το OS. Ο,τι τον βολεύει τον καθένα, οι υπόλοιπες προσπάθειες προσυλητισμού είναι μόνο προϊόντα μισαλλοδοξίας.
Προσυλητισμού; Η πλάκα είναι ότι δεν χρησιμοποιώ καν OSX, όπως ανέφερα παραπάνω :-D

Μου θύμισες κάτι debates με ομοφοβικούς που στο τέλος καταλήγουν ότι "ε, για να τους υποστηρίζεις, ομοφυλόφιλη θα σαι". :-D

chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Mar 17, 2010 4:00 am

Stoupeace wrote:Πωπω ολόκληρο θέμα για να δείξετε ποιος το'χει μακρύτερο το OS. Ο,τι τον βολεύει τον καθένα, οι υπόλοιπες προσπάθειες προσυλητισμού είναι μόνο προϊόντα μισαλλοδοξίας.
:lol: +∞ κι ας παιρνω κι εγω μερος

@michelle :
δηλαδη αμα σου στειλω καμια 10αρια αρθρα θα κατσεις να τα διαβασεις; παλια μοδα απο τα διαφορα φορουμ των λινουξ περασε και στα μακ τωρα :???: αναφερει κανεις τεραστια αρθρα σε ανθρωπο που δεν εχει καμια διαθεση να τα διαβασει και νομιζει οτι απεδειξε ενα θεμα
μη μου λες τι λεει ο ταδε "μεγαλος και τρανος" η το "πανεπιστημιο που τα ξερει ολα"
δοσε μου επιχειρηματα που Πραγματικα να πειθουν και να βγαινουν απο εσενα.
μιλαω σε σενα γιατι θελω να δω τη Δικη σου αποψη.
αν ηθελα καποιου επαγγελματια διαφημιστη, η καποιου τυχαιου χρηστη mac (ξερω δυο τρεις , απλα παιρνω τηλεφωνο και μιλαμε..) θα ρωταγα αυτους.

για τα αλλα η δεν αξιζει να απαντησω η εχουν ηδη απαντηθει.
(επισης αμα δεν χρησιμοποιεις καν mac os x πως ακριβως δινεις "αντικειμενικη" αποψη πανω σε κατι που δεν χρησιμοποιεις? τουλαχιστον να μου ελεγες για windows/linux/bsd/δεν-ξερω-τι-εχεις να πω οκ...)
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Wed Mar 17, 2010 4:17 am

chriskin wrote:
:lol: +∞ κι ας παιρνω κι εγω μερος

@michelle :
δηλαδη αμα σου στειλω καμια 10αρια αρθρα θα κατσεις να τα διαβασεις; παλια μοδα απο τα διαφορα φορουμ των λινουξ περασε και στα μακ τωρα :???: αναφερει κανεις τεραστια αρθρα σε ανθρωπο που δεν εχει καμια διαθεση να τα διαβασει και νομιζει οτι απεδειξε ενα θεμα
μη μου λες τι λεει ο ταδε "μεγαλος και τρανος" η το "πανεπιστημιο που τα ξερει ολα"
δοσε μου επιχειρηματα που Πραγματικα να πειθουν και να βγαινουν απο εσενα.
μιλαω σε σενα γιατι θελω να δω τη Δικη σου αποψη.
αν ηθελα καποιου επαγγελματια διαφημιστη, η καποιου τυχαιου χρηστη mac (ξερω δυο τρεις , απλα παιρνω τηλεφωνο και μιλαμε..) θα ρωταγα αυτους.

για τα αλλα η δεν αξιζει να απαντησω η εχουν ηδη απαντηθει.
(επισης αμα δεν χρησιμοποιεις καν mac os x πως ακριβως δινεις "αντικειμενικη" αποψη πανω σε κατι που δεν χρησιμοποιεις? τουλαχιστον να μου ελεγες για windows/linux/bsd/δεν-ξερω-τι-εχεις να πω οκ...)
:shock:
Ο Jakob Nielsen δεν είναι τίποτα από όσα αναφέρεις. Πρόκειται για τον πιο παγκόσμια καταξιωμένο usability expert.
Τα δικά μου επιχειρήματα τα ανέφερα παραπάνω.

Όσον αφορά το ότι δεν χρησιμοποιώ προσωπικά OSX, η άποψη μου προέρχεται από:
- Επαγγελματικό ενδιαφέρον/θαυμασμό (πολλά βιβλία/άρθρα περί usability αναφέρονται σε χαρακτηριστικά του UI του ως παράδειγμα προς μίμηση)
- Προφανώς έχω χρησιμοποιήσει μερικές φορές OSX
- Χρησιμοποιώ καθημερινά το OS του iPhone, το οποίο μπορεί να μην είναι το ίδιο, αλλά διέπεται από την ίδια προσοχή στην ευχρηστία που δίνει η Apple σε όλα της τα προιόντα

Παρατήρησε κανείς την ειρωνία; Αν χρησιμοποιείς καθημερινά OSX κάνεις προπαγάνδα. Αν δεν χρησιμοποιείς καθημερινά OSX, δεν δικαιούσαι να έχεις άποψη. :-D
LOL, καληνύχτες! And don't take things too seriously ;)

chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Mar 17, 2010 4:35 am

1)δεν ενδιαφερομαι ποιος ειναι
usability expert? wtf? σε λιγο θα υπαρχουν και plug experts που θα μας λενε πως να βαλουμε το pc στη μπριζα. εγω παντως θελω να το βαζω παντα στην πρωτη του πολυμπριζου, δεν ξερω τι λεει ο επαγγελματιας.
2)δεν παρατηρησε κανεις την ειρωνια γιατι ποτε δεν ειπα οτι κανεις προπαγανδα, και ποτε δεν ειπα οτι δεν εχεις δικαιωμα να εχεις αποψη
ειπα πως δεν μπορεις να εχεις αντικειμενικη αποψη για ενα λειτουργικο που δεν εχεις χρησιμοποιησει αρκετα
δηλαδη εγω που εχω τρεξει solaris 5-6 μερες μπορω να αρχισω να λεω γιατι τα θεωρω καλο λειτουργικο; σιγα μην εχω αντικειμενικη αποψη(!)
3)εγω παιρνω τα πραγματα σοβαρα? το μονο που πηρα σοβαρα ειναι πως υπαρχουν μαθηματα σε πανεπιστημια και επαγγελαματιες που θα μου μαθουν τι ειναι ωραιο - κατι που για καποιον που εχει μεγαλωσει με μαθηματα πιανου που του λενε "ετσι ειναι το σωστο, το ειπε ο ταδε" ειναι διπλο εγκλημα : και λες κατι παραλογο και ξυνεις πληγες απο χαμενα χρονια λογω αλλου παραλογου. :)

. τα υπολοιπα οπως εγραψα ξανα παραπανω δεν ειναι ιδιαιτερα σοβαρα (δεν μου φταινε οι ανθρωποι της apple, γιατι να ασχοληθω σοβαρα ωστε να πληξω τα συμφεροντα τους; ετσι κι αλλιως θα καταλαβουν καποτε ολοι ποσο epic fail ειναι τα ipod/iphone/ipad/imac/itunes/αι-αι-αι και θα κινηθει η αγορα προς αξιολογο κοσμο, δεν χρειαζεται εμενα η apple για να καταρευσει.)

===============

επισης η φραση "πιο παγκοσμια καταξιωμενο" μου θυμιζει star wars
μπορει καποιος να ειναι απλα παγκοσμια καταξιωμενος (μονο στη γη) η και πιο παγκοσμια καταξιωμενος (και σε κανα δυο αλλους πλανητες)
:lol: :lol: :lol:

χαμογελα λιγακι michelle δεν σου βρισαμε και το λειτουργικο :)

αντε καληνυχτα και απο εμενα, εχω αφησει ενα επικο επεισοδιο lost στη μεση (θα φυγουν απο το νησι ποτε η ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ??)
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Wed Mar 17, 2010 4:43 am

Ok chriskin, όπως νομίζεις, δεν έχει νόημα να το συνεχίσω :-)

Καλή συνέχεια!

PS: Και όσον αφορά τα design principles, κανείς δεν τα παρουσιάζει ως θέσφατα. Απλα για να ξέρεις πότε να παραβείς τους κανόνες και γιατί, πρέπει και να τους γνωρίζεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μελετήσει σοβαρά το τι αποτέλεσμα έχει σε σένα (και όλους) το κάθετι που βλέπεις και χειρίζεσαι, και το να μηδενίζεις ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα (τα οποία μάλιστα ποτέ δεν έχεις μελετήσει στο ελάχιστο) δεν νομίζω ότι σε τιμά.

chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Mar 17, 2010 5:13 am

με τιμα να εχω το δικαιωμα να πω την αποψη μου για το τι θεωρω χαζο και τι οχι νομιζω.
αρκετα πραγματα που εκατομμυρια η δισεκατομμυρια ανθρωποι θεωρουν δεδομενα αρκετoι αλλοι τα θεωρουν τελειως ηλιθια , και συχνα οσοι ειναι σιγουροι οτι εχουν δικιο κυνηγανε τους αλλους χωρις να ακουσουν πραγματικα την αποψη τους - αυτο δεν σημαινει πως εχει πραγματι αξια αυτο που υποστηριζουν (μια θρησκεια εναντια μιας αλλης και ολες εναντια σε αθεους, μια ομαδα εναντια μιας αλλης ςκτλ)
αυτο π θελω να πω ειναι : το οτι αρκετοι θεωρουν οτι το να ακολουθεις κανονες στο σχεδιασμο ειναι κατι το καλο , μαγκια τους. δεν προκειται να με πεισουν ομως. τα πιο ομορφα πραγματα, εντος και εκτος υπολογιστη , ειναι αυτα που σχεδιαστηκαν τελειως διαφορετικα απο αυτα που λενε οι κανονες.
αλλωστε ολοι αυτοι οι κανονες βγηκαν επειδη καποιος αγνοησε τους προηγουμενους κανονες και εφτιαξε κατι νεο (κατι που λατρευω στο gnome 3 πχ)

υστερογραφο : αμα ειναι να λες καληνυχτα καθε φορα, μην κοβεις το κατακαημενο το επεισοδιο μου με μηνυματα για νεο email
οχι τιποτα αλλο αλλα εχω σταματησει και ξαναπαει περισσοτερες φορες απο οσες πηγαν και γυρισαν οι ναυαγοι στο νησι..
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Mar 17, 2010 8:31 am

chriskin wrote:μα αφου το 95% των ανθρωπων ξερουν ηδη απο υπολογιστες πριν αρχισουν να ασχολουνται παραπανω για να δουν τα mac , στην ελλαδα τουλαχιστον (μην πω μεγαλυτερο ποσοστο)
Ορίστε? 95%??? Εδώ στο τμήμα μας το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο...
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Wed Mar 17, 2010 8:55 am

Michelle++
Michelle wrote:Πέρα από αυτό, συμφωνώ με όσα λες και είναι και ο λόγος που προβληματίζομαι κι εγώ για το αν είναι wise να πάω σε Mac και να έχω MacBook ως κύριο υπολογιστή..
Go for it. Κι εγώ τις ίδιες αμφιβολίες είχα.

Στην αργή έβαλα OS X στο PC μου και πήρα μια ιδέα. Μετά πήρα το MacBook (πριν από σχεδόν 2 χρόνια) και ενθουσιάστηκα από την ποιότητα κατασκευής του (όταν το αλουμίνιο - το "γκρι" του chriskin :-) - εθεωρείτο κάτι που έπεσε από τον Άρη όσον αφορά την κατασκευή laptops, που ήταν ΟΛΑ πλαστικά) αλλά αμέσως έβαλα Boot Camp με Windows για ασφάλεια. Εντός 2-3 μηνών, είχα ξεχάσει ότι είχα αυτό το extra partition. :smt002 Σίγουρα ήθελε λίγο ψάξιμο για να βρεις replacement εφαρμογές (χρησιμοποιούσα τα Windows ανελλιπώς από το 1994!) αλλά πλέον μπορώ να πω ότι είμαι σαφώς πιο ικανοποιημένος.

Τι πήρε το μάτι μου σήμερα... Survey: Macs cost notably less to support than Windows PCs. Σε εταιρικό περιβάλλον δεν έχω εμπειρία από Mac (δεν τα υποστηρίζει το IT department μας αλλά όσοι τα χρησιμοποιούν στη δουλειά έχουν βρει όλα τα workarounds), αλλά στο σπίτι ισχύει σίγουρα. Εδώ το anti-virus της αδερφής μου στο PC της έχει κάποιο πρόβλημα εδώ και 2 εβδομάδες και κανείς δε θέλει/μπορεί να ασχοληθεί μ' αυτό. Άσε που στο firewall της πλέον ό,τι και να της ζητηθεί πατάει "always allow" γιατί, όπως κι ο περισσότερος κόσμος, δεν ενδιαφέρεται - οπότε θα πρέπει να περνάω εγώ να μαζεύω τα σπασμένα [παράθυρα], λες και δεν είχα άλλη όρεξη.
chriskin wrote:usability expert? wtf? σε λιγο θα υπαρχουν και plug experts που θα μας λενε πως να βαλουμε το pc στη μπριζα. εγω παντως θελω να το βαζω παντα στην πρωτη του πολυμπριζου, δεν ξερω τι λεει ο επαγγελματιας.
Μιας και δεν ξέρεις ότι η έννοια του computer software usability, που τόσο εύκολα απέρριψες, αποτελεί ολόκληρο υπο-κλάδο της επιστήμης μας (και τομή με πολλές άλλες επιστήμες) με άπειρες μελέτες, περιοδικά, συνέδρια κλπ. ίσως να θες να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το θέμα ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη συζήτηση. Είναι εκ των ουκ άνευ να έχεις εξειδικευμένο προσωπικό για αυτή τη δουλειά όταν σχεδιάζεις ένα κομμάτι software ενός μεγέθους και πάνω (που κάνει π.χ. usability tests, παρέχει mockups κτλ.). Η Michelle έχει προφανώς ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα. Το μάθημα που λέει (Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή - HCI) που έχει το πανεπιστήμιο είναι καλό, αν και πολύ ρηχό και θεωρητικό. Η wikipedia επίσης αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
Post Reply

Return to “Hardware”