chriskin wrote:
- υπαρχουν κανονες και πανεπιστημιο που διδασκουν τι ειναι ωραιο; εδω θα εβαζα ενα μεγαλο "wtf?" αλλα θα ηταν λιγο αγενες νομιζω
αμα μπορεις εξηγησε τι εννοεις
θα σου διδαξει
αλλος τι σου αρεσει
εσενα;!;!; μου φαινεται λιγο...παραλογο , μεχρι και καπως χαζο
Το τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως ωραίο και προσεγμένο, δεν έχει τόσες διαφορές όσο νομίζεις. Σχεδόν όλοι μπορούν να αντιληφθούν πχ τη διαφορά μεταξύ ενός καλοσχεδιασμένου UI και ενός ερασιτεχνικού, ακόμη κι αν για Χ,Υ λόγους προτιμούν το δεύτερο (πχ επειδή το έφτιαξαν αυτοί).
Τα εν λόγω πανεπιστήμια και σχετικά βιβλία διδάσκουν κανόνες που έχουν διαμορφωθεί έπειτα από μακρά εμπειρία κορυφαίων σχεδιαστών για το τι αντιλαμβάνεται η πλειονότητα του κόσμου ως ωραίο. Ή μήπως νομίζεις ότι οι απανταχού designers είναι αυτοδίδακτοι; Καλό το ταλέντο, αλλά χρειάζεται και η θεωρία (ακόμη και για να επιλέξεις να παραβιάσεις τους κανόνες, πρέπει να ξέρεις γιατί το κάνεις).
chriskin wrote:
-το "σωστα" ποιος το οριζει? για μενα ειναι λαθος του mac τα defaults πχ. δεν βλεπω τι θελεις να πεις
Προσπάθησε να αντιληφθείς τη διαφορά μεταξύ ευχρηστίας, αισθητικής και προσωπικού γούστου.
Βέβαια, όπως είπε και ο Nielsen...
don't listen to users. Μπορεί να σου φαίνονται λάθος τα defaults του Mac, αλλά αν παρατηρήσεις κάποιον που δεν γνωρίζει από υπολογιστές να χρησιμοποιεί το ένα και το άλλο, θα διαπιστώσεις ότι σε Mac βρίσκει τα "κατατόπια" πολύ πιο γρήγορα.
chriskin wrote:
-...η στο γουστο τους
-ποιος ειπε οτι δεν εξυπηρετει καποιο σκοπο?
δεν εξυπηρετει σκοπο ο κυβος του compiz? η το να τα βαζεις σε grid ολα τα παραθυρα (οπως αποτυχημενα προσπαθει να κανει και το mac? - ναι πριν το αρχισουν τα linux δεν λεω οχι. το σημαντικο ειναι ποιος ειναι ο καλυτερος ομως, οχι ο πρωτος. σαν χρηστης δεν ενδιαφερομαι για την ιστορια αλλα για τη χρηστικοτητα.)
...ή να γράφεις με φωτιές στην οθόνη;
Επαναλαμβάνω: Το εφέ για το εφέ δεν έχει νόημα. Το εφέ που υπάρχει για κάποιο λόγο (πχ να σου δείξει κάτι) έχει. Τα περισσότερα από τα εφεδάκια αυτά υφίστανται καθαρά χάριν εντυπωσιασμού. Όχι όλα προφανώς. Δεν βλέπω όμως να τεκμηριώνεις κάτι παραπάνω.
chriskin wrote:
δεν εξυπηρετει σκοπο να μπορεις να κανεις διαφανα τα παραθυρα να δεις απο πισω;(οπως αποτυχημενα αρχισαν να κανουν και τα windows?)
αυτο δεν ειναι "ενιοτε ευνοουν το usability" ειναι "παντα" - εκτος αμα απο μονος του καποιος βαλει κατι που θα το χαλαει (ολα πληρως διαφανη πχ, να μην βλεπει τιποτα - πρεπει να ειναι τελειως χαζος για να το κανει αυτο δεν ειναι καν θεμα συζητησης νομιζω. με 2 λεπτα το compiz γινεται πολυ πιο ευχρηστο απο τα mac - ουτε καν βασικα, απλα πατας την επιλογη "extra" και εισαι ετοιμος.)
Οκ, "πάντα", if you say so. Κάθε εφέ βοηθάει το usability. Ο,τι να ναι. Να γιατί χρειάζεται το HCI μάθημα, σου συστήνω να το πάρεις όταν έρθει η ώρα.
chriskin wrote:
κατι που δεν μπορω να πω για την ελλειψη των αναλογων στα mac, ουτε για το αισχρο εφε στο minimize που με κανει να θελω να σπασω την οθονη, να απολυμανω και να ξανασπασω τα κομματια, αφου τα καψω κιολας : ειναι απλα τοσο ασχημο
Αυτό είναι παράδειγμα εφέ που επιτελεί πρακτικό ρόλο: Σου δείχνει ΠΟΥ πήγε το παράθυρο και επικοινωνεί την έννοια του minimize με πολύ εύστοχο τρόπο.
chriskin wrote:
μια ταπεινη αποψη (αποτυχημενη προσπαθεια να μεταφρασω το imo): επειδη λενε οτι τα mac ειναι ομορφα, δεν ειναι υποχρεωμενος καποιος να το πιστεψει.
Επαναλαμβάνω: Το εύχρηστο UI είναι απείρως δυσκολότερο task από το όμορφο UI. (πόσο μάλλον εύχρηστο ΚΑΙ όμορφο).
Εξακολουθείς να αντιλαμβάνεσαι τις έννοιες αυτές ως ταυτόσημες.
chriskin wrote:
επισης σοβαρη απορια: δεν νιωθεις ασχημα να ειναι ο υπολογιστης σου ΑΚΡΙΒΩΣ ιδιος με καθε αλλο mac παγκοσμιως? πως ειναι δικος σου τοτε; :S
Someone has a shortage of trouble in their life...
Όχι, δεν νιώθω άσχημα. Με νοιάζει να με βολεύει. Αν όλο τον κόσμο τον βολεύει το ίδιο πράγμα, fine by me. Έχω άλλους τρόπους να νιώσω ...unique.
chriskin wrote:
------------------------------
Μην σχολιασω και το αισχρο οτι ειναι ολα ακριβως ιδιο χρωμα , ακριβως ιδιο σχημα και με ακριβως ιδια σχεδια παντου.
εμενα μ'αρεσουν τα μαυρα laptop με σχεδιο στο καπακι και ασημενιο μονο εκει που ακουμπαω τα χερια μου. δεν αντεχω να βλεπω μια γκριζιλα γυρω γυρω απο την οθονη μου, χαλαει την αισθηση που θελω να νιωσω οταν καθομαι να χαλαρωσω στον υπολογιστη μου
Τι σχέση έχει αυτό με το UI του OSX?
PS: Νομίζω ότι η συζήτηση έχει πάψει να είναι γόνιμη πλέον. Οπότε θα μου επιτρέψεις την επιλογή να αποσυρθώ αντί να εμπλακώ σε επικοινωνιακό ping pong, αν δω ότι προς τα εκεί εξακολουθεί να οδεύει.