Γράφω και εγώ την άποψή μου για όσα έχουν ειπωθεί και προσθέτω όσα θέλω να πω ο ίδιος - διάλογο κάνουμε (πλην των άκυρων flame, troll-posts και εικονίτσες συνθημάτων).
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[quote="MpoMp"][quote="ja_the_invincible"]Το χέσατε λίγο με το κάπνισμα.Η σχολή είναι πάνω στην Πατησίων ffs δεν νομίζω ο καπνός του τσιγάρου να μολύνει τον καθαρότατο αέρα που αναπνέουμε άσε που γενικά αν δεν καπνίζουν στις αίθουσες δεν υπάρχει πρόβλημα , οι διάδρομοι μια χαρά αερίζονται.Ίσως μόνο στο υπόγειο να έχει λίγο παραπάνω καπνίλα αλλά και πάλι τίποτα το μη ανεκτό.Τα περί παθητικού καπνίσματος είναι αστειότητες , αν πάτε μια φορά το μήνα για 2 ώρες σε μια καφετέρια με καπνιστές φίλους θα εισπνεύσετε περισσότερο καπνό από το να κυκλοφορείτε στην σχολή για 30 μέρες.Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικό το ζήτημα , εκτός και αν μιλάμε για την περίπτωση να καπνίζουν πολλά άτομα σε αίθουσα που δεν αερίζεται , οπότε πάω πάσο.Και να τονίσω ότι δεν είμαι καπνιστής.[/quote]
Κάποια άτομα έχουν άσθμα. Μιλάμε γενικά για τα περί νοοτροπίας, το κάπνισμα στα μούτρα του άλλου λέει πολλά για το πόσο σέβεσαι το συνάνθρωπό σου. Στη δουλειά σου θα καπνίζεις? Στη σχολή επίσης δεν ήρθες για να καπνίσεις. Αν δε σέβεσαι το νόμο (που το απαγορεύει) σεβάσου τους άλλους. [/quote]
Προσωπικά θεωρώ ότι όποιος καπνίζει συστηματικά έχει κάποιου είδους καθυστέρηση -και συγγνώμη που το λέω έτσι, σίγουρα θίγω και αρκετούς φίλους μου-. Το τσιγάρο έχει μηδενικά pros και "αμέτρητα" cons. Δε θα με πείραζε καθόλου αν η μορφή του ήταν τέτοια ώστε να επηρεάζει μόνο αυτόν που το βάζει στο στόμα του. Αλλά το να καπνίζει ο Α μέσα στο αμφιθέατρο από τη θέση του και να μη δίνει σημασία όταν του φωνάζω (/ή κάποιος άλλος) να το σβήσει ή να πάει έξω από το αμφιθέατρο και να βρωμάει η μισή αίθουσα δε μου αρέσει καθόλου.
Πρώτον, γιατί αποδεδειγμένα από όλη την επιστημονική κοινότητα ο καπνός από το τσιγάρο έχει -αρκετά μεγάλες (google that shit)- πιθανότητες να προκαλέσει διάφορα είδη καρκίνου, προβλήματα καρδιάς, προβλήματα στις εγκυμονούσες και άλλα που μπορεί να βρει και να διαβάσει ή να παρακολουθήσει -υπάρχουν πολλά documentaries- στο internet, όσο "στρίβει ένα".
Δεύτερον, επειδή αν έχεις το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, π.χ. άσθμα όπως ανέφερε ο MpoMp, ή χρόνιες ημικρανίες όπως είχα ξαναγράψει και παλιότερα -αλλά όχι τόσο παλιά ώστε να κάνουμε πάλι την ίδια συζήτηση-, δε χρειάζεσαι και πολλούς καπνιστές κοντά σου να κάνουν ένα σύννεφο που θα γεμίσει το μισό αμφιθέατρο για να μπεις σε κατάσταση "δεν αναπνέω", "θέλω 5 panadol" κτλ. Και ας δεχτώ το επιχείρημα του καθυστερημένου "να μου το πεις ότι έχεις πρόβλημα για να φύγω" - αν δεν του το πω (που και πάλι παίζει να με γράψει) ο ίδιος δεν ξέρει πως λειτουργεί η όλη φάση με το τσιγάρο; Δεν έχει σκεφτεί ποτέ "μήπως κάνω κακό στον εαυτό μου" -το αφήνω το "στους γύρω μου" γιατί είναι αρκετά ουτοπικό- ; Αν όχι, τότε θα επιμείνω στην άποψη μου περί καθυστέρησης. Αν ναι, τότε ας το δείξει τουλάχιστον.
Τα γράφω αυτά, και έχω φίλους με τους οποίους μπορώ να κάτσω στο ίδιο δωμάτιο για ώρες ενώ αυτοί καπνίζουν. Αλλά, επειδή αυτοί "νιώθουν" πάνε και μέχρι το παράθυρο/μπαλκόνι χωρίς να τους το πω. Είναι πολύ να ζητήσω από κάθε ενήλικο φοιτητή που καπνίζει μέσα στην ΑΣΟΕΕ (αρχικά όλο αυτό, και μετά βγαίνουμε και προς τα έξω) να είναι τουλάχιστον ενημερωμένος για τις συνέπειες του καπνίσματος;
[quote="michalis"]Το θέμα είναι να υπάρχουν κανόνες, συνείδηση συμβίωσης και σεβασμός και το κυριότερο, να μη χρειάζεται να σε πάρει κανένας απ'το χεράκι για να είσαι σωστός. Απλά μερικοί δε φτάνει που δεν έχουν καμία διάθεση για όλο αυτό, πάνε να βγουν κι από πάνω. :)
Anyway απλά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί είναι "έξυπνος" αυτός που δε σέβεται κανέναν και τίποτα και έχει καταντήσει η κοινωνία ζούγκλα και "κορόιδο" αυτός που θα βγει έξω και θα σεβαστεί τον άλλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ξεβολευτεί. Οι Γάλλοι πχ. (που επίσης καπνίζουν σα φουγάρα) είναι μ@λ@κες που σέβονται το διπλανό τους και βγαίνουν έξω με -10 κι εμείς είμαστε ξύπνιοι; :P [/quote]
++ Έχουμε, σχεδόν όλο το χρόνο, υπέροχο καιρό. Βγείτε έξω και καπνίστε.
[quote="LL_Orionis"]Α, και σε ό,τι αφορά τους καπνιστές, προφανώς δεν μπορείς να απαγορέψεις σε κάποιον να καπνίζει. Όμως πρέπει να φτιαχτουν άμεσα ειδικοί χώροι για καπνιστές (ή να γίνει κάποιος διαχωρισμός σε ήδη υπάρχοντες χώρους) και μέχρι να γίνει αυτό ας γίνεται το κάπνισμα όσο γίνεται κοντά στα παράθυρα ή στο προαύλιο.[/quote]
Προφανώς και μπορείς να απαγορέψεις σε κάποιον να καπνίζει. Και ο νόμος για τους κλειστούς χώρους για αυτόν το λόγο εφαρμόστηκε - και για τα όσα είπα και είπαν πολλοί ακόμη παραπάνω, και σε όλη την υδρόγειο. Πραγματικά, βρες μου ένα(!) καλό του καπνίσματος... Δεν πιστεύω ότι θα φτιαχτεί μέσα στην ΑΣΟΕΕ "καμπίνα" καπνιστών. Πόσα λεπτά μπορεί να απέχει κανείς από το πλησιέστερο ανοιχτό παράθυρο ή την πλησιέστερη εξώπορτα (;) - και δεν αναφέρομαι σε πόρτες αιθουσών.
[quote="LL_Orionis"]Τώρα, όσον αφορά όλους αυτούς που γράφουν στους τοίχους, γεμίζουν με αφίσες και μισοσκισμένα/μισοξεκολλημένα χαρτιά και σελοτέιπ τη σχολή, κατακρεουργούν καθίσματα και έδρανα, είναι συγκεκριμένοι, είναι οργανωμένοι και αυτό που κάνουν το κάνουν με πρόγραμμα ή συστηματικά. Από την άλλη, αυτοί που αποδοκιμάζουν αυτές τις πρακτικές, δεν βλέπω να έχουν αντίστοιχη οργάνωση και σύστημα, ώστε να κάνουν ενέργειες για να διεκδικήσουν αυτό που θεωρούν σωστό. Μόνο συζητήσεις επί συζητήσεων και επιχειρηματολογία (κι αυτή όχι πάντα).[/quote]
Όποιος θέλει, να έρθει μαζί μου -σίγουρα έχω 1-2 άτομα ακόμα- κάποια μέρα να κατεβάσουμε αφίσες από όπου βρούμε. Τέτοια ανούσια σπατάλη χαρτιού και sellotape δεν είχα ξαναδεί ποτε πριν το πανεπιστήμιο - και δε νομίζω ότι θα ξαναδώ. Τα χρήματα για όλα αυτά (και για όλα τα υπόλοιπα) από που έρχονται; Από τα πρόβατα που πάνε στα parties και στα "events";
[quote="myra_dante"]
Οσον αφορα τις αφισες και τα γκραφιτι,καλα κανετε και διαμαρτυρεστε,αλλα εχετε σκεφτει οτι σε καποιους εχει περασει στο DNA τους αυτη η αθλιοτητα και αδιαφορουν η δεν την προσεχουν πια?και σ αυτους θα συμπεριλαβω και εμενα και μαλιστα θα δωσω ενα παραδειγμα: τοσο καιρο ουτε εμενα μ αρεσει αυτη η εικονα της σχολης αλλα δεν κουνησα και το δαχτυλακι μου γι αυτο.Οταν το καλοκαιρι μετα απο λιγο καιρο ανεβηκα στη Δεριγνυ 3ο μολις βγηκα απο το ασανσερ εψαχνα να δω που στο καλο κατεβηκα επειδη δεν ειχα δει ποτε τη σχολη χωρις αφισες κ διαφορα!Ειμαι ΤΡΑΓιΚΗ αλλα τραγικοι ειναι κ αυτοι που τοσο καιρο μας το επιβαλλουν αυτο το εκτρωμα..
Οντως αν ηταν κανα καλογουστο γκραφιτι δεν θα με χαλαγε αλλα ελεος πια ολοι οι καλλιτεχνες πρεπει να δημιουργησουν στους τοιχους?
υπαρχουν και χαρτια και καμβαδες...[/quote]
Αρκεί να πάει κανείς σε ξένα πανεπιστήμια της βόρειας/ βορειοδυτικής Ευρώπης για να καταλάβει τι επίπεδο καθημερινότητας θα έπρεπε και
μπορούμε να έχουμε. Αν ήταν στο χέρι μου, ο χειρότερος συμβιβασμός που θα έκανα θα ήταν να έδινα 1 γωνιά και 1 ταμπλώ σε κάθε παράταξη. Ούτε τραπέζια με τραπεζομάντηλα από αφίσες, ούτε ταμπλώ να σχηματίζουν λαβύρινθους και εμπόδια, αλλά άπλετος χώρος για ανακοινώσεις σχετικές με πληροφορική (και των υπολοίπων τμημάτων, φυσικά), σχετικές με events (βλεπε fosscom, βλέπε Theory Tea - you get my point), θέσεις εργασίας -
και όχι πόσες θέσεις μένουν στο φροντιστήριο του κυρ Γιάννη που θα μου κάνει τις εργασίες. Αν είχαμε έστω 1 ταμπλώ για fosscom (και όχι δύο Α3 στη γραμματεία) θα το έβλεπε πολύ περισσότερος κόσμος και επομένως θα πήγαινε και περισσότερος κόσμος και ίσως ανέβαινε και λίγο το επίπεδο της σχολής. Ok, εδώ το πήγα μακριά -αν και υπάρχει λογική από πίσω-, αλλά τουλάχιστον αν δεν υπήρχε παντού πράσινο-μπλε-κόκκινο που επαναλαμβάνεται σαν ταπετσαρία (και τώρα που το σκέφτομαι ακριβώς αυτό είναι) το μάτι κάποιου θα έπεφτε σίγουρα πάνω στο εν λόγω ταμπλώ. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εδώ "ουτοπία λίγο ε;". Όχι, είναι δικαίωμα, και θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη υποστήριξη.
Αυτά ήθελα να πω εγώ, ελπίζω έστω και στο ελάχιστο να έκανα κάποιον να σκεφτεί - γιατί αν δε σκεφτόμαστε και απλώς γράφουμε (

) την άποψή μας δεν κάνουμε διάλογο. Αν έχω κάνει κάπου κάποιο λάθος (όχι ορθογραφικό) παρακαλώ να μου το επισημάνετε.