Switch και μοίρασμα
Switch και μοίρασμα
Μια απορία.Έχω συνδέσει στο switch 2 pcs.To switch μοιράζει τη σύνδεση δια 2 όταν παίρνουν και οι δύο ταυτόχρονα;Πάντως σε εμένα δε συμβαίνει αυτό.
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
- jimmyD
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Όχι δεν μοιράζει δια δύο. Εξυπηρετεί με τη σειρά. Ουσιαστικά αν από τον ένα υπολογιστή δεν κάνεις τίποτα απο τον άλλο έχεισ ολόκληρο σχεδόν το bandwith διαθέσιμο αν κάνεις και από τους δύο τα ίδια τότε το έυρος χωρίζεται περίπου στη μέση. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείς βέλτιστα το εύρος.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...

now nothing ever ever goes my way...

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Το switch είναι συσκευή επιπέδου DDL (2 - Data Link Layer) απλά λειτουγεί σαν συνδετήρας όλων των utp που πετάς επάνω (εντάξει κάνει και άλλα η βασική ιδέα είναι αυτή). Θέματα balancing ή throughput είναι θέματα επιπέδου IP (3) και ΤCP αντίστοιχα (4) οπότε δεν πρέπει να έχει μεγάλη σχέση. Περιέγραψε αναλυτικά το setup που έχεις και πιο ακτιβώς είναι το πρόβλημα σου (hardware, τοπολογία, εάν τρέχεις συγκεκριμένα OS πές τα και σε τι εγαρμογές παίζεις και βλέπεις ασυμετρίες).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Λοιπον ας πούμε ότι εγώ ακούω ραδιόφωνο πχ. από WINAMP και τσουκ ο άλλος υπολογιστής αρχίζει να κατεβάζει ένα αρχείο.Το ραδιόφωνο τότε κόβεται συχνά παρόλο που η ποιότητα είναι χαμηλή 96Kb.Και λέω εγώ τώρα:"Επειδή ο άλλος άρχισε να κατεβάζει εγώ δε θα μπορώ να έχω ένα standard bandwidth;".;Έχω χαμηλή σύνδεση δυστυχώς 384K.
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
- Proxenos
- Gbyte level
Αυτό έχει να κάνει με το πως χρησιμοποιείται η σύνδεση στο Internet (και τι σύνδεση έχεις). 96 Kb δεν είναι λίγα. Το Switch δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτή την περίπτωση (και ούτως ή άλλως δεν υπάρχει load balancing στο download). Ο υπολογιστής που τραβάει το αρχείο χρησιμοποιεί πολύ απλά όλο το διαθέσιμο εύρος.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
- vagalati
- Mbyte level
Κοίτα, το switch δεν παρέχει εγγυημένη υπηρεσία στην προώθηση των datagrams... και συγκεκριμένα ως προς την καθυστέρηση τους. Όταν κάτεβάζει ο άλλος υπολογιστής τότε ένας πολύ μεγάλος αριθμός από datagrams απευθύνονται σε αυτόν ενώ εσύ απαιτείς πολύ λιγότερο εύρος αλλά τα δεδομένα σου πρέπει να έρχονται σε σταθερό ρυθμό. Αν μιλάμε για κανονικό switch τότε αυτό θα έχει ένα buffer όπου αποθηκεύει τα datagrams (level 2) πριν τα προωθήσει.. Τώρα σκεψου την παραπάνω περίπτωση... για τον άλλον υπολογιστή έρχονται πάρα πολλά datagrams (σαν χείμαρος) και για σένα λίγα αλλά με σταθερό ρυθμό. Όταν θα μπούν όλα στην ουρά για προώθηση τα δικά σου datagrams θα χάσουν τον αρχικό ρυθμό (σταθερή χρονική καθυστέρηση μεταξύ των πακέτων, η οποία θα μεγαλώσει) λόγω του φόρτους με αποτέλεσμα να έχεις τα κοψίματα στον ήχο.
*Αλλά* στην περίπτωσή σου δεν φταίει καθόλου το switch! Είπες ότι ο ένας κατεβάζει και εσύ κάνεις streaming.. το switch σου όμως φαντάζομαι ότι είναι 100άρι (έστω και 10άρι). Το πρόβλημα σου δημιουργείται στον adsl router που είναι το bottleneck λόγω της γραμμής adsl και είναι αυτό που έγγραψα παραπάνω. Αν επιθυμείς να μην έχεις αυτό το πρόβλημα τότε πρέπει να αγοράσεις έναν router που υποστηρίζει QoS. Yπάρχουν αρκετά τέτοια στην αγορά.. δεν τα έχω δοκιμάσει για να σου πω γνώμη όμως κατά πόσο καλά είναι.... (π.χ. τα usr 9105/9107 έχουν υποστήριξη για QoS, το οποίο τρέχει linux). Τι router έχεις?
*Αλλά* στην περίπτωσή σου δεν φταίει καθόλου το switch! Είπες ότι ο ένας κατεβάζει και εσύ κάνεις streaming.. το switch σου όμως φαντάζομαι ότι είναι 100άρι (έστω και 10άρι). Το πρόβλημα σου δημιουργείται στον adsl router που είναι το bottleneck λόγω της γραμμής adsl και είναι αυτό που έγγραψα παραπάνω. Αν επιθυμείς να μην έχεις αυτό το πρόβλημα τότε πρέπει να αγοράσεις έναν router που υποστηρίζει QoS. Yπάρχουν αρκετά τέτοια στην αγορά.. δεν τα έχω δοκιμάσει για να σου πω γνώμη όμως κατά πόσο καλά είναι.... (π.χ. τα usr 9105/9107 έχουν υποστήριξη για QoS, το οποίο τρέχει linux). Τι router έχεις?
Ni!! Ni!! Ni!!
Έχω ένα απλο Fritz box της AVM.
QoS;Μια τέτοια επιλογή την είχα απενεργοποιήσει απο τα properties της σύνδεσης στα windows.Έχει καμία σχέση;
Το switch είναι 100αρι, έκανε 12 ευρώ!
Πολύ σπαστικό αυτό!Δηλαδή αν είχα 2mb σύνδεση και ο άλλος κατέβαζε τα άντερα του πάλι θα που κοβόταν το stream;ΤΙ ΣΠΑΣΤΙΚΟ!!!
Σιγά μην πάρω άλλο router, φοιτητής είμαι!
Thanx!!!
QoS;Μια τέτοια επιλογή την είχα απενεργοποιήσει απο τα properties της σύνδεσης στα windows.Έχει καμία σχέση;
Πολύ σπαστικό αυτό!Δηλαδή αν είχα 2mb σύνδεση και ο άλλος κατέβαζε τα άντερα του πάλι θα που κοβόταν το stream;ΤΙ ΣΠΑΣΤΙΚΟ!!!
Σιγά μην πάρω άλλο router, φοιτητής είμαι!
Thanx!!!
- vagalati
- Mbyte level
Δεν το ξέρω αν αυτό υποστηρίζει QoS. Τσέκαρε τις ρυθμίσεις του και κάνε μια βόλτα στο adslgr να δεις τι παίζει με αυτό το μοντέλο.xrokos wrote:Έχω ένα απλο Fritz box της AVM.
Όχι δεν έχει σχέση.. εσύ θες QoS στον router και όχι στο μηχάνημά σου.xrokos wrote:QoS;Μια τέτοια επιλογή την είχα απενεργοποιήσει απο τα properties της σύνδεσης στα windows.Έχει καμία σχέση;
Yep! Unless QoS is supported...xrokos wrote:Πολύ σπαστικό αυτό!Δηλαδή αν είχα 2mb σύνδεση και ο άλλος κατέβαζε τα άντερα του πάλι θα που κοβόταν το stream;
Ni!! Ni!! Ni!!
- Proxenos
- Gbyte level
QoS στο Download είναι δύσκολο να έχεις. Το QoS που σου προσφέρουν οι routers είναι μόνο για το upload. Μόνο έμμεσα θα μπορούσες να επηρεάσεις το download με αυτή τη ρύθμιση.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
- vagalati
- Mbyte level
Το καλύτερο θα ήταν να υποστηρίζεται QoS στον/στους router(s) του ISP που είσαι συνδεδεμένος... ειδικά σε αυτόν που είναι πρίν το bottleneck δλδ το gateway σου..
Πάντως γίνεται.. έμμεσα όπως είπες και εσύ (όχι με τα ίδια καλά αποτελέσματα).. κόβεις τεχνητά το download (πακέτα) που προορίζονται για το άλλο pc, ενδεχομένως αρκετά ώστε να μην παρατηρείς καθυστέρηση... (το tcp στο άλλο pc θα ρυθμίσει ανάλογα την ταχύτητα)
Πάντως γίνεται.. έμμεσα όπως είπες και εσύ (όχι με τα ίδια καλά αποτελέσματα).. κόβεις τεχνητά το download (πακέτα) που προορίζονται για το άλλο pc, ενδεχομένως αρκετά ώστε να μην παρατηρείς καθυστέρηση... (το tcp στο άλλο pc θα ρυθμίσει ανάλογα την ταχύτητα)
Ni!! Ni!! Ni!!
Τι εννοείτε έμμεσα;Proxenos wrote:QoS στο Download είναι δύσκολο να έχεις. Το QoS που σου προσφέρουν οι routers είναι μόνο για το upload. Μόνο έμμεσα θα μπορούσες να επηρεάσεις το download με αυτή τη ρύθμιση.
Έψαξα αλλά πουθενά δε βρήκα να αναφέρει QoS για το router.
Τι μου προτείνετε;
- Proxenos
- Gbyte level
Τίποτα, μια θεωρητική σκέψη είναι και δουλεύει μόνο σε TCP συνδέσεις. Αν κόψεις το upload, τότε με το Flow Control θα μειωθεί και το download της συγκεκριμένες σύνδεσης. Για real-time UDP συνδέσεις δε δουλεύει ούτε στη θεωρία...
Τι μπορείς να κάνεις; Όχι πολλά πράγματα. Το ευκολότερο είναι να περιορίσεις (με κάποιο download manager) την ταχύτητα του download. Και τα προβλήματα εμφανίζονται συνήθως σε download μεγάλων αρχείων. Στις άλλες περιπτώσεις μάλλον δε θα συναντήσεις πρόβλημα.
Τι μπορείς να κάνεις; Όχι πολλά πράγματα. Το ευκολότερο είναι να περιορίσεις (με κάποιο download manager) την ταχύτητα του download. Και τα προβλήματα εμφανίζονται συνήθως σε download μεγάλων αρχείων. Στις άλλες περιπτώσεις μάλλον δε θα συναντήσεις πρόβλημα.
Πολύ καλό το NetLimiter καταγράφει ταχύτητες download και upload για όλα τα προγράμματα και μπορείς να θέσεις όριο.Το καλύτερο είναι που μπορείς να συνδεθείς σε άλλο pc στο lan και να αλλάξεις όλα τα προηγούμενα!Έχει και firewall αν και εγώ δεν το εγκατέστησα.Ganther wrote:Υπαρχουν προγραμματακια που μοιραζουν το ιντερνετ διαφορετικα...
δηλαδη μπορεις να περιορισεις το κατεβασμα στον αλλον ωστε να ακους εσυ μουσικη ανετα... οπως το
netlimiter...