Google Summer of Code

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
dds
bit level
bit level
Academic status: Professor

Google Summer of Code

Post by dds » Tue May 02, 2006 3:41 pm

Το φετινό Google Summer of Code έχει επίσημα ανακοινωθεί, και οι αιτήσεις φοιτητών για συμμετοχή έχουν αρχίσει να φτάνουν στους οργανισμούς ανοιχτού λογισμικού που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Είναι μια καλή ευκαιρία για φοιτητές να συμμετάσχουν ενεργά σε μεγάλα και σοβαρά έργα ανοιχτού λογισμικού και να δουν πως γίνεται η ανάπτυξη λογισμικού στην πράξη, έξω από το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Επίσης, για όσους επιλεγούν να συμμετάσχουν υπάρχει υποτροφία 4500 USD (και ένα T-shirt για να κάνετε φιγούρα στην παραλία :-) ).

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο σχετικό FAQ. Προσοχή στην προθεσμία αίτησης συμμετοχής: είναι 8 Μαΐου.

Προσωπικά συμμετέχω στο έργο ως μέντορας του οργανισμού FreeBSD. Αν κάποιος με άριστες γνώσεις προγραμματισμού συστημάτων ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με κάποια από τις ιδέες που αναφέρονται εδώ (ή με κάποια άλλη αντίστοιχη) θα έχει το πλεονέκτημα της τοπικής υποστήριξης.

Διομήδης Σπινέλλης
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by The Punisher » Wed May 03, 2006 11:01 am

Επειδή δεν πολυκατάλαβα τι είναι...μπορείτε να με διαφωτίσετε περισσοτερο? Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, και ποιες είναι οι απραίτητες γνώσεις? Ένας πρωτοετής πχ μπορεί?
dds
bit level
bit level

Post by dds » Wed May 03, 2006 11:41 am

The Punisher wrote:Επειδή δεν πολυκατάλαβα τι είναι...μπορείτε να με διαφωτίσετε περισσοτερο? Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, και ποιες είναι οι απραίτητες γνώσεις? Ένας πρωτοετής πχ μπορεί?
To Google Summer of Code απευθύνεται σε φοιτητές με γνώσεις προγραμματισμού αρκετά καλές, έτσι ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά σε έργα ανοικτού λογισμικού, όπως τα Mozilla, KDE, JXTA, ICU, FreeBSD, Apache κ.λπ. Επειδή θα υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός, γνώμη μου είναι πως αν δεν έχεις ακουμπήσει ξανά πηγαίο κώδικα ανοικτού λογισμικού με σκοπό να τον διορθώσεις ή να τον βελιτώσεις, είναι δύσκολο να συμμετάσχεις με επιτυχία.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed May 03, 2006 10:58 pm

Μπορείτε να συμβουλεύσετε κάποιον που θα ήθελε να γνωρίσει αυτόν τον τομέα, αν υποθέσουμε ότι ήδη διαθέτει ή θα μάθει στην διαδρομή τις απαραίτητες προγραμματιστικές γνώσεις, τι να αναζητήσει και με τι να αρχίσει ? Εννοώ, τι διαδρομή θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος (και ιδιαίτερα με ενδιαφέρει η αφετηρία) ώστε να μπορεί να πει ότι είδε και τον τομέα της συνεισφοράς σε open source...?
dds
bit level
bit level

Post by dds » Thu May 04, 2006 1:47 am

The Punisher wrote:Μπορείτε να συμβουλεύσετε κάποιον που θα ήθελε να γνωρίσει αυτόν τον τομέα, αν υποθέσουμε ότι ήδη διαθέτει ή θα μάθει στην διαδρομή τις απαραίτητες προγραμματιστικές γνώσεις, τι να αναζητήσει και με τι να αρχίσει ? Εννοώ, τι διαδρομή θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος (και ιδιαίτερα με ενδιαφέρει η αφετηρία) ώστε να μπορεί να πει ότι είδε και τον τομέα της συνεισφοράς σε open source...?
Η συνεισφορά σε open source (μπορεί να) είναι διαδρομή ζωής και όχι one night stand. Η συμβουλή μου είναι να διαλέξεις κάποιο έργο ΕΛΛΑΚ που να σου αρέσει και η τεχνολογία του να ταιριάζει στο γούστο σου και να δοκιμάσεις να συνεισφέρεις. Ξεκίνα από τα απλά: ελληνοποίηση, διόρθωση κάποιου μικρού λάθους, κ.λπ. Σιγά-σιγά θα μπεις και σε βαθύτερα νερά. Άλλος τρόπος είναι να ξεκινήσεις από το 0 βγάζοντας προς τα έξω μια δική σου υλοποίηση λογισμικού που θεωρείς χρήσιμη ως ΕΛΛΑΚ.

<διαφήμιση>Εδώ να σημειώσω πως στο μάθημα Ειδικά θέματα τεχνολογίας λογισμικού που διδάσκω η συνεισφορά σε ένα έργο ΕΛΛΑΚ είναι η εργασία του μαθήματος και αποτελεί εφαλτήριο για τα θέματα που εξετάζουμε στο μάθημα.</διαφήμιση>
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Thu May 04, 2006 2:38 am

Το να ασχοληθεί κάποιος ενεργά με το open source απαιτεί, κατά τη γνώμη μου, αφοσίωση και μεγάλη όρεξη γιατί τα εμπόδια που αντιμετωπίζεις στην αρχή φαίνονται ανυπέρβλητα. Πέρσυ είχα ασχοληθεί πάρα πολύ με το net-snmp (open source tool) και τα πέρασα αυτά. Όταν αρχίζει όμως και παίρνεις τον έλεγχο... εκεί είναι η μεγάλη... χαρά :)

Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να διαθέσουν το καλοκαίρι τους (στην περίπτωση που το έχουν άδειο) σε κάτι που θα τους αποφέρει πολλές γνώσεις και εμπειρία, όχι μόνο στον προγραμματισμό αλλά και στη διαχείριση καταστάσεων.

Θα ήθελα να είχα χρόνο να ασχοληθώ, αλλά δεν το βλέπω... έχουμε και διπλωματική να κάνουμε :roll:
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Thu May 04, 2006 10:48 am

Καλά, και εγώ δεν το βλέπω για το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης εμπειρίας...αλλά θα ήθελα να αρχίσω να ασχολούμαι με τον τομέα..να δω τι έχω να του προσφέρω, και το αντίστροφο :-D
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Thu May 04, 2006 4:44 pm

Μπορεί κάποιος που δεν είναι φοιτητής να συμμετάσχει? Είμαι φαντάρος με χρόνο και αρκετή όρεξη...ακούγεται καλό. Θα το κοιτάξω και μόνος μου, αλλά αν το ξέρετε πείτε μου.
Ευχαριστώ!

edit

Τελικά δεν μπορώ...βλακεί ρε γμτ!Δεν πειράζει..άλλη φορά! Πάω αν είνα να ψάξω τπτ στο ΕΛΛΑΚ! :-)
dds
bit level
bit level

Post by dds » Thu May 04, 2006 4:48 pm

silegav wrote:Μπορεί κάποιος που δεν είναι φοιτητής να συμμετάσχει? Είμαι φαντάρος με χρόνο και αρκετή όρεξη...ακούγεται καλό. Θα το κοιτάξω και μόνος μου, αλλά αν το ξέρετε πείτε μου.
Ευχαριστώ!
Δυστυχώς, όχι.
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Google Summer of Code

Post by vasvas » Sun May 07, 2006 1:30 pm

Έστω και τελευταία στιγμή, να σας παροτρύνω κι εγώ, όπως ο κ. Σπινέλλης, να συμμετάσχετε αν έχετε ενδιαφέρον στο Google Summer of Code, κι αν δεν μπορέσετε φέτος, να το έχετε υποψη σας για του χρόνου.

Είναι πολύ καλή εμπειρία, και μπορεί να σας ανοίξει δρόμο και για ενδιαφέρουσες επαγγελματικές αναζητήσεις. Σας βεβαιώνω δε ότι αποτελεί πολύ χρήσιμη προσθήκη στο βιογραφικό σας, για μεταπτυχιακά κλπ.

Βασίλης Βασσάλος
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sun May 07, 2006 1:50 pm

Δυστυχώς διαπιστώνω ότι στο τμήμα μας λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν να λερώσουν τα χέρια τους λίγο παραπάνω και εκτός των πλαισίων των μαθημάτων. Δεν ξέρω αν είναι φαινόμενο των καιρών ή του τμήματός μας, αλλά είναι λυπηρό αφού τώρα μόνο υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για πειραματισμούς.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sun May 07, 2006 2:45 pm

λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν να λερώσουν τα χέρια τους λίγο παραπάνω και εκτός των πλαισίων των μαθημάτων
...Θα αποκτήσω τις απαραίτητες γνώσεις...που θα μου πάει :)
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Sun May 07, 2006 3:00 pm

Einherjar wrote:λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν να λερώσουν τα χέρια τους λίγο παραπάνω και εκτός των πλαισίων των μαθημάτων
The Punisher wrote: ...Θα αποκτήσω τις απαραίτητες γνώσεις...που θα μου πάει :)
:???: Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Punisher πώς κάποιοι από εμάς (ελπίζω αρκετοί) θέλουν πραγματικά να λερώσουν τα χέρια τους, αλλά ζουν στη μόνιμη αβεβαιότητα: "Μήπως οι γνώσεις μου δεν είναι αρκετές;", "Μήπως δεν ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και είμαι σαν τη μύγα μες το γάλα;".
Υποθέτω πως αν υπήρχε μια διαβεβαίωση πως οι πιο έμπειροι θα έχουν το κέφι να βάλουν τους πρωτάρηδες στον ίσιο δρόμο (με αντάλλαγμα έστω σκληρή δουλειά) θα τολμούσαν περισσότεροι...

;) Πάντως Punisher συγχαρητήρια για τον τροπο σκέψης σου, that's the spirit!!!
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sun May 07, 2006 4:59 pm

Αν έχεις την όρεξη, σε διαβεβαιώνω ότι θα βγάλεις την άκρη σου, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Οι γνώσεις ποτέ δεν είναι αρκετές! Γι'αυτό και θα πρέπει να χώνεσαι όπου μπορείς για να κερδίσεις καινούργιες. Αυτή είναι μια ευκαιρία για χώσιμο. Ευκαιρία ήταν και το imagine cup που έτρεχε πριν λίγο καιρό. Ευκαιρίες υπάρχουν συνέχεια!
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sun May 07, 2006 5:21 pm

Ναι...αλλά για να κάνεις την αρχή δε θα πρέπει να έχεις κάνει και μια προετοιμασία από μόνος σου?

Ο κύριος Σπινέλλης το λέει ξεκάθαρα :
To Google Summer of Code απευθύνεται σε φοιτητές με γνώσεις προγραμματισμού αρκετά καλές, έτσι ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά σε έργα ανοικτού λογισμικού, όπως τα Mozilla, KDE, JXTA, ICU, FreeBSD, Apache κ.λπ. Επειδή θα υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός, γνώμη μου είναι πως αν δεν έχεις ακουμπήσει ξανά πηγαίο κώδικα ανοικτού λογισμικού με σκοπό να τον διορθώσεις ή να τον βελιτώσεις, είναι δύσκολο να συμμετάσχεις με επιτυχία.
Για αυτό, ας ξεκινήσουμε από μόνοι μας, με ένα δικόα μας μέντορα...και μετά ας ανοιχτούμε και απραέξω...:-)
mikros
byte level
byte level

Post by mikros » Sun May 07, 2006 5:34 pm

Πως όμως μπορεί να αποδειχθεί η συμμετοχή σε ένα open source project? Π.χ. παίρνεις τον κώδικα από έναν tracker και ουσιαστικά δημιουργείς έναν νέο ή έστω με πάρα πολλές βελτιώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση ή παρόμοιες πως μπορεί να αποδειχθεί η συνεισφορά σου?
dds
bit level
bit level

Post by dds » Sun May 07, 2006 5:38 pm

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Einherjar:
Οι γνώσεις ποτέ δεν είναι αρκετές!
Έχω πάνω από 20 χρονια που προγραμματίζω, αλλά παρ'όλ'αυτά, όταν κάνω commit κώδικα στο FreeBSD δέχομαι συχνά παρατηρήσεις για το πως έχω υλοποιήσει κάτι. Από την άλλη πλευρά, αν δε βραχείς δε θα μάθεις ποτέ να κολυμπάς. Αυτό που σίγουρα βοηθάει είναι να έχεις πρόσβαση σε κάποιο περισσότερο έμπειρο μέντορα για να μπορεί να κοιτάζει το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών που κάνεις και να σε βάζει στο σωστό δρόμο. Σε ένα τμήμα πληροφορικής είναι λογικό κάποιοι τελειόφοιτοι να μπορούν να αναλάβουν το ρόλο αυτό για φοιτητές που βρίσκονται σε μικρότερα έτη. Μια τέτοια σχέση είναι αμοιβαία επωφελής.

Επίσης, να προσθέσω πως με τη συνεισφορά σε έργα ΕΛΛΑΚ μαθαίνεις και προχωράς επαγγελματικά κάνοντας αυτό που σου κάνει κέφι. Προφανώς, αν έχεις χρησιμοποιήσει τις δομές δεδομένων που υπάρχουν στον πυρήνα του Linux, το αντίστοιχο μάθημα σου φαίνεται παιγνίδι. Αντίστοιχα, ξέρω πως στις ΗΠΑ αν έχεις "commit rights" σε κάποιο από τα μεγάλα έργα ΕΛΛΑΚ, διαλέγεις εσύ τον εργοδότη σου - όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές.
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sun May 07, 2006 5:57 pm

mikros wrote:Πως όμως μπορεί να αποδειχθεί η συμμετοχή σε ένα open source project? Π.χ. παίρνεις τον κώδικα από έναν tracker και ουσιαστικά δημιουργείς έναν νέο ή έστω με πάρα πολλές βελτιώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση ή παρόμοιες πως μπορεί να αποδειχθεί η συνεισφορά σου?
Συνήθως σου επιτρέπεται να διατηρείς το copyright του κώδικά σου. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο οργανισμός με τον οποίο θα συνεργάζεσαι δε θα αρνηθεί να παραδεχτεί τη συνεργασία σας. Το development δε θα γίνει κάτω από το τραπέζι.

@punisher: Ελπίζω να μην αργήσεις πολύ να πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς γιατί μετά ίσως να μην έχεις χρόνο. Πάντα μια αφορμή για να ξεκινήσεις κάνει την προσπάθεια λιγότερο μάταια από το να ξεκινήσεις αυθόρμητα.

btw έκανα apply για κάποια projects του JXTA. Για να δούμε... ;)
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sun May 07, 2006 9:03 pm

Σχετικά με το JXTA πέρισυ είχε κάνει ο Δήμος κάτι.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Mon May 08, 2006 11:56 pm

άντε να ξαναγίνω φοιτητής τον Σεπτέμβρη και να αποκτήσω δικαίωμα συμμετοχής...μπήκα στο site του ΕΛΛΑΚ, αλλά δεν βρήκα κάτι για Participate..έχετε υπόψιν σας που μπορώ να βρω τα τρέχοντα έργα για να δω αν μου αρέσει κάτι?
dds
bit level
bit level

Post by dds » Tue May 09, 2006 12:08 am

silegav wrote:άντε να ξαναγίνω φοιτητής τον Σεπτέμβρη και να αποκτήσω δικαίωμα συμμετοχής...μπήκα στο site του ΕΛΛΑΚ, αλλά δεν βρήκα κάτι για Participate..έχετε υπόψιν σας που μπορώ να βρω τα τρέχοντα έργα για να δω αν μου αρέσει κάτι?
Στη σελίδα Google Summer of Code.
Tomahawk
Mbyte level
Mbyte level

Post by Tomahawk » Tue May 09, 2006 3:31 pm

Εκανα και εγω apply για κανα-δυο.
Αντε βρες ομως ,χωρις εμπειρια σε open source, μεντορα τοπικο να παρεις καμια βοηθεια.
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”