Μήπως θα έπρεπε να κατηγορίσουμε και τους γονείς μας που μας βάπτισαν χωρίς να μας ρωτήσουν? που μας μεγάλωσαν μαθαίνοντας μας τα πιστεύω μιας συγκεκριμένης θρησκείας και που αυτά μας έγιναν τελικά βίωμα?
Αν δεν το έχεις κάνει ήδη σε συμβουλεύω να το κάνεις σύντομα.
Σαφώς και το έχω κάνει αλλά η απάντηση που πήρα ήταν ότι ως γονείς έδωσαν στα παιδιά τους ό,τι καλύτερο είχαν και για αυτούς το καλύτερο ήταν η συγκεκριμένη θρησκεία. Παρόλα αυτά όμως αν εγώ, εσύ ή ο οποιοσδήποτε άλλος μεγαλώνοντας θεωρήσει ότι δεν του ταιριάζει μπορεί ελεύθερα να ψάξει να μάθει και να αποφασίσει ποια θρησκεία τον εκφράζει! Αλλά προφανώς δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό σε μικρή ηλικεία οπότε "αναγκαστικά" θα ακολουθήσεις τους γονείς σου μέχρι να αποκτήσεις κρίση.
Μήπως θα πρέπει οι μεγάλύτεροι να λατρεύουν το Θεό τους κρυφά από τα παιδιά για να μην τα επιρεάζουν?
Όχι, απλώς να μην τα προσυλητίζουν.
Μα σε μικρή ηλικία τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους οπότε μοιραία "προσηλητίζονται" όπως λες και εσυ!!! Οπότε για να μην συμβαίνει αυτό θα έπρεπε οι γονείς να μην έχουν καμιά επαφή με τα παιδιά, πέραν της αναγκαίας, για να μην τα επιρεάζουν στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα ο οποίος στο μέλλον θα καθορίσει τις κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές και κάθε άλλου είδους επιλογές τους!
και τελικά μήπως είναι κακό το να υπάρχει μια θρησκεία στην οποία πιστεύει το μεγαλύτερο μέρος μιας κοινωνίας γιατί έτσι επιρεάζονται όλοι οι υπόλοιποι?
Είναι κακό αυτή η θρησκεία να είναι μονοπώλειο και το κράτος να έχει υποχρεώσεις σε αυτήν.
Είναι μονοπώλειο μόνο όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού την ακολουθεί, άλλοστε κανείς δεν στράφηκε εναντίον άλλων θρησκειών... Όταν το κράτος οφείλει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ύπαρξής του σε αυτή είναι φυσικό να της έχει και υποχρέωση!
Αφού έχουμε μιά δημοκρατική θρησκεία μπορούμε να φέρουμε τους άλλους σε αυτήν και χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας. Έξω από το σχολείο με επιχειρήματα, όχι με μαθήματα και τελετές.
Στόχος της παρουσίας του θρησκευτικού πνεύματος στα σχολεία δεν είναι ο προσηλυτισμός ούτε το να πείσει τους "άπιστους" πως αυτή είναι ή σωστή θρησκεία!
Μήπως οι κληρικοί μας φοβούνται τις άλλες θρησκείες;
Οι κληρικοί όπως και κάθε χριστιανός ή όχι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις άλλες θρησκείες, δεν καταλαβαίνω που το στηρίζεις αυτό δεδομένου ότι υπάρχει ανεξιθρησκεία στη χώρα μας!
Ξεκινάμε με βάση ότι τα παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο είναι όντως χριστιανοί (αν δεν σ'αρέσει αυτό κατηγόρισε τους γονείς) οπότε και συμμετέχουν στις αντίστοιχες θρησκευτικές τελετές. Άν κάποιο από αυτά ανήκει σε άλλη θρησκεία προφανώς και κανείς δεν το υποχρεώνει να συμμετέχει...
Αμφιβάλω αν το 6χρονο ξέρει τι είναι χριστιανισμός.
Σαφώς και δεν ξέρει, θα μάθει όμως επειδή το επέλεξαν οι γονείς του όπως επέλεξαν και πολλά άλλα πράγματα για αυτό! Ή αν δεν μάθει αργότερα δεν θα έχει την δυνατότητα να τον αντιμετωπίσει κριτικά όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσει αν το εκφράζει ή όχι!
Θα ήθελα τους ιερείς όλων των θρησκειών να λογομαχούν στις πλατείες και τις συγκεντρώσεις και ο κόσμος να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Θα ήθελα π.χ. ο μουσουλμάνος να χτίζει Τζαμί εκεί που έχει δικαίωμα και ο χριστιανός να χτίσει εκκλησία.
Οι ιερείς δεν έχουν λόγους να λογομαχούν μεταξύ τους ούτε και με κανέναν, βρίσκονται εκεί για να καθοδηγούν τους πιστούς και όχι για να πείθουν τους αλλοθρήσκους! Ειδικά στο θέμα της θρησκείας δεν υπάρχουν επιχειρήματα ούτε αποδείξεις, για αυτό το λόγο και λέμε ότι πιστεύουμε σε μια θρησκεία και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με τον εκβιασμό συνειδήσεων...
Mήπως φοβούνται τη δύναμη της πειθούς από τα άλλα δόγματα;
Όπως είπα και παραπάνω η θρησκεία δεν είναι θέμα πειθούς αλλά θέμα πίστης. Δεν υπάρχουν αποδείξεις διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε για Θεό αλλά για επιστήμη... Ο ρόλος του κλήρου είναι διαφορετικός από αυτόν που πιθανώς έχεις στο μυαλό σου! Όσα άλλα δόγματα ή θρησκείες θέλουν να "προσηλητίσουν" μέσω της "δύναμης της πειθούς" τους όπως λες και εσύ είναι ελεύθερα να το κάνουν.
Η υπάρξη τόσων εκκλησιών, ακόμα και σε απομακρυσμένους γεωγραφικά τόπους της χώρας μαας μάλλον εκφράζει την ανάγκη της ύπαρξης της θρησκείας στη ζωή των Ελλήνων, αν ένα μεγάλο ποσοστό ήμασταν μουσουλμάνοι προφανώς και θα υπήρχαν περισσότερα τζαμια!
Και οι Άραβες, οι Πακιστανοί, οι Ιρανοί και τόσοι άλλοι που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια δε έχουν δικαιώμα να χτίζουν τζαμιά ακόμα και στις πιό απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας;
Σαφώς και έχουν δεδομένου ότι εκφράζουν ένα υπολογίσιμο ποσοστό του πληθυσμού! Αν όντως ήταν τόσοι πολλοί πιστεύεις ότι δεν θα είχαμε γεμίσει τζαμιά?
Ζούμε δυστυχώς σε μιά συντηρητική κοινωνία. Μια κοινωνία που ακόμα δεν μπορεί να διαχωρίσει την εκκλησία από το κράτος.
Το ότι το κράτος δεν διαχωρίζεται από την θρησκεία έχει να κάνει με το ότι το κράτος καθορίζεται από τους πολίτες που το αποτελούν και όταν αυτοί έχουν μια ιστορία που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η θρησκεία είναι φυσικό και οι ίδιοι να σχετίζονται άμεσα με αυτη! Αν αφαιρέσεις τον Χριστιανισμό από την συνείδηση του Έλληνα τότε θα πρέπει να αφαιρέσεις τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ίδια την προέλευσή του και τελικά δεν απομένει τιποτα!
Ναι θα έρθει η συντέλεια του κόσμου.
Όχι η συντέλεια του κόσμου δεν θα έρθει αλλά αν μη τι άλλο δεν θα μπορείς από εκεί και πέρα να λέγεσαι Έλληνας αν με τη λέξη αυτή εννοούμε και κάτι περισσότερο από το ότι απλά είσαι ο κάτοικος μιας χώρας. (Γιατί και ο Άραβας, ο Πακιστανός, ο Ιρανός ή ο οποιοσδήποτε άλλος που απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια Έλληνας λέγεται στα χαρτιά αλλά ελληνική συνείδηση δεν έχει!!!)
Παρ' όλα αυτά είμαστε στον 21 αιώνα και δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι σε αυτά τα θέματα. Είναι ώρα για αλλαγές.
Το να μένουμε πιστοί στις παραδόσεις και να βιώνουμε την πίστη μας δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με θέματα προόδου ή στασιμότητας... Προσωπικά δεν θεωρώ πρόοδο την αφαίρεση του θρησκευτικού χρώματος από την κοινωνική ζωή εφόσον αυτό δεν παρεμποδίζει άλλους τομείς. Και όπως είπε και ο tZoLe οι αλλαγές σε μια κοινωνία έρχονται φυσικά, δεν επιβάλλονται!
Ένω η παρουσία θρησκευτικών συμβόλων και τελετων μέσα στα σχολεία επιβάλλεται. Είναι ελληνικό must.
Ακριβώς αυτό λέω και εγώ, είναι εκεί όχι επειδή επιβάλλονται αλλά επειδή έτσι είναι ή φυσική ροή της ελληνικής πραγματικότητας! Όταν και αν ωριμάσουν οι καταστάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσουν στην αφαίρεσή τους τότε ούτε εγώ ούτε κανείς δεν θα μπορεί να τα κρατήσει εκεί...