Περί της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Άσχετα μηνύματα και λοιπές παρεκτροπές.
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by mikem4600 » Fri Jan 12, 2007 8:57 am

PASCAL wrote:πιστεύετε ότι είναι κοινωνικά δίκαιο να υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία θα μπορούν να φοιτήσουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσουν;
Προφανώς και ναι! Η κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει βρίσκοντας τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και εφαρμόζοντάς τον σε όλους, όπως έκανε ο Προκρούστης! Κάποιοι είναι καλώς ή κακώς σε καλύτερη μοίρα, και το μόνο που αποφέρουν συνήθως οι προσπάθειες βίαιης/νομοθετικής/θεσμικής/whatever "εξομάλυνσης" (ισοπεδώματος δλδ, όπως εξαιρετικά εύστοχα έθεσαν οι προηγούμενοι) είναι να κατεβάζουν τους "ανώτερους", όχι να ανεβάζουν τους "κατώτερους". Οπότε η συνολική ευημερία πέφτει και η κοινωνία γίνεται πιο δυστυχισμένη.
PaP wrote:
Ganther wrote:
Ας αποτυχει πρωτα το υπαρχων καπιταλιστικο συστημα οπως απετυχε το κομμουνιστικο οπου εφαρμοστηκε, και μετα το συζηταμε.
Μην ανησυχείς απέτυχε... Το τέλος του ονομάζεται Κλιματική αλλαγή που φυσικά προήλθε από την αλόγιστη κατανάλωση και την αιώνια απληστία που τροφοδοτούν τον καπιταλισμός... Σε 50 χρόνια τίποτα δε θα ναι το ίδιο...
LoL δλδ σε αντίθεση με την (φτου) καπιταλιστική Φιλανδία, Σουηδία, Βέλγιο (για να πω 3 απλώς παραδείγματα), η Κίνα (!), Β. Κορέα, Κούβα και Ρωσία (!) είναι οικολογικοί παράδεισοι;

Γενικά, σε αυτές τις συζητήσεις πολλές φορές παρατηρώ μη-σύνδεση αιτίου-αιτιατού...
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Fri Jan 12, 2007 11:05 am

Μίλησα εγώ υπέρ του δήθεν σοσιαλισμού των προαναφερθέντων χωρών ?
Επίσης η Σουηδία μπορεί να σέβεται το περιβάλλον αλλά για την κατανάλωση των κατοίκων της κάπου παράγονται όλα αυτά και σίγουρα όχι με ηλιακή ενέργεια.... Οσο για το Βέλγιο άστο καλύτερα... Το χημικό του αιώνα εκεί... Και οι Ολλανδοί σέβονται το περιβάλλον δήθεν αλλά για ρίξε μια ματιά τι κάνει η Shell http://exandas.ert.gr

Επίσης αυτό που ανέφερα δεν είναι διαβασμένο σε ένα περιθωριακό φυλλάδιο... http://www.iht.com/articles/2006/12/28/ ... lieven.php
Internantional Herald Tribune

Αρκετά με το offtopic........
---------------------------------------------------------

Ενα άλλο θέμα με τα ιδιωτικά είναι και καλά αυτό των μη-κρατικών που θα λειτουργούν με δωρεές και καλά... Μα τόσα πανεπιστήμια έχουμε δε μπορεί κάποιος να κάνει δωρεά στα υπάρχοντα... Και επίσης ναι μεν κακώς σπίρανε ΑΕΙ παντού αλλά τα επαρχιακά ΑΕΙ πάνε για φούντα (υποχρηματοδότηση - και τα ιδιωτικά θα βρίσκονται Αθήνα, Θεσσαλονική) και πολλές οικονομίες αναπτύχθηκαν μοιραία γύρω από τα ΑΕΙ ΤΕΙ. Τώρα να δούμε τι γίνει εκεί...
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Fri Jan 12, 2007 11:19 am

Ειλικρινά δλδ εσύ, αν είχες λεφτά και ήθελες να ευεργετήσεις θα τα έδινες στον πρύταν της Παντείου να πάρει λάστιχα για την Porsche του?

Χώρια που όπως είπα και πριν, το δικό μας πανεπιστήμιο έχει ευεργέτη! Υπήρξε κάποιος που ίδρυσε ένα πανεπιστήμιο επειδή ήθελε να γίνει κάτι!
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Fri Jan 12, 2007 12:34 pm

Εξίσου αναχρονιστικό και καταπιεστικό είναι να μην έχουν όλοι οι πολίτες ενός κράτους ίσες ευκαιρείες πόσο μάλλον σε ένα κοινωνικό αγαθό που λέγεται παιδεία. Για μένα πρέπει το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι τουλάχιστον εξίσου καλό με το ιδιωτικό αν όχι καλύτερο. Τότε και μόνο μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά και ταυτόχρονα όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην παιδεία. Για μένα το ίσες ευκαιρίες στην παιδεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Νομίζετε πως οι κορυφαίοι επιστήμονες σήμερα προέρχονται από την "υψηλή τάξη". Και επειδή ακούστηκε και αυτό άλλο "ανώτερος" και άλλο πλουσιότερος...

Επίσης ουδεμία σχέση έχουν τα αυτοκίνητα ως αγαθά με την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό. Έλεος

@mikem Το ζήτημα δεν είναι να βρει τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή αλλά το μέγιστο κοινό πολλαπλάσιο και αυτό να προσφέρει σε όλους.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Fri Jan 12, 2007 1:12 pm

Σε ποια ουτοπία ζείτε;
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Fri Jan 12, 2007 1:18 pm

jimmyD wrote:Το ζήτημα δεν είναι να βρει τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή αλλά το μέγιστο κοινό πολλαπλάσιο και αυτό να προσφέρει σε όλους.
Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν πολλάκις δείξει ότι δεν μπορούν να το πάνε έτσι. Συνήθως μειώνουν το επίπεδο στο ελάχιστο δυνατό.
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Fri Jan 12, 2007 1:50 pm

Ναι δυστυχώς tsilo έτσι γίνεται αλλά εμείς σαν φοιτητές πρέπει να επιδιώκουμε το αντίθετο. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο εντοπίζεται η διαφωνία μου με το νομοσχέδιο. Να μην γίνει και πάλι μια προχειροδουλειά χαμηλού επιπέδου.

@ Proxenos : Σε παρακαλώ διευκρίνησε σε ποιους απευθύνεσαι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σου απαντήσουν . Γενικοί και αόριστοι χαρακτηρισμοί και εμπρηστικές προτάσεις δεν έχουν θέση στη συζήτηση.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Fri Jan 12, 2007 2:56 pm

Ας φτιάξουμε πρώτα τα δημόσια, και μετά ας ανοίξουν και ιδιωτικά....
Αν το αφήσουμε ως έχει (που έτσι θα γίνει γιατί ο κάθε Ντιρής, Λαβέρνες, Ξυνής και Kentuckys) μαζί με τους υπουργούς τρώνε και πίνουν, το μόνο που θα καταφέρουν είναι περαιτέρω απαξίωση του δημοσίου...

Και να σας από εμπειρία από ιδιωτικό-δημόσιο πανεπιστήμιο είναι χάλια... Ούτε φαΐ, ούτε πάσο, ούτε δραστηριότητες .... Νεκροταφείο
ikapod
bit level
bit level

Post by ikapod » Fri Jan 12, 2007 5:35 pm

PaP wrote:Ας φτιάξουμε πρώτα τα δημόσια, και μετά ας ανοίξουν και ιδιωτικά....
Αν το αφήσουμε ως έχει (που έτσι θα γίνει γιατί ο κάθε Ντιρής, Λαβέρνες, Ξυνής και Kentuckys) μαζί με τους υπουργούς τρώνε και πίνουν, το μόνο που θα καταφέρουν είναι περαιτέρω απαξίωση του δημοσίου...

Και να σας από εμπειρία από ιδιωτικό-δημόσιο πανεπιστήμιο είναι χάλια... Ούτε φαΐ, ούτε πάσο, ούτε δραστηριότητες .... Νεκροταφείο

Πολύς μηδενισμός. Ούτε όλοι οι υπουργοί τρώνε και πίνουν, ούτε η ίδρυση ιδιωτικών υποβαθμίζει από μόνη της. Δηλαδή η ίδρυση της INSEAD υποβάθμισε τη HEC και την ESSEC ? Και ούτε όλα τα ιδιωτικά είναι χάλια ούτε σε όλα τα δημόσια υπάρχουν αυτές οι δημιουργικές δραστηριότητες που λές, εκτός και αν με αυτό εννοείς τις καταλήψεις. τότε έχουμε διαφορετική γνωμη για το τι σημαίνει δημιουργία και το τι σημαίνει καταστροφή. Μην είσαι τόσο απόλυτος εν πάσει περιπτώσει, για την υγεία έχεις δίκιο, αλλά ούτε ο καπιταλισμός κατέρρευσε ούτε όλα αυτά τα ιδρύματα που μειώνεις είναι τόσο χάλια. Και εκεί έλληνες σπουδάζουν, και δεν μπορείς να το αποφύγεις και να τους μειώσεις όλους ως βλάκες και ως μέτριους, ούτε ως πλουσιόπαιδα, γιατί όσα παιδιά ξέρω σε τέτοιες σχολές μάλλον από οικογένειες χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων είναι.
Εμένα όλη η κουβέντα μου φαίνεται τζούφια πάντως. Τι πάει να πεί αναγνώριση διορισμός στο δημόσιο; Να το βράσω. Διότι η αγορά αναγνωρίζει ότι θέλει....και στην Ελλάδα μας έχει ξεσκίσει τόσο κλειστή που είναι.
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Fri Jan 12, 2007 7:29 pm

Θα ήθελα να πω άλλον ένα λόγο για των οποίων πρέπει να πούμε ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μπορεί η πλειοψηφία των σημερινών παρατάξεων να είναι απόλυτα διαβρωμένη και πλήρως κομματικοποιημένη αλλά αυτές δεν παύουν να είναι(έστω και θεωρητικά) κύτταρα δημοκρατίας, κάποιες φωνές μέσα στο πανεπιστήμιο. Μπορεί η δράση τους να μην φτάνει ούτε στο ελάχιστο τη δράση τους το '70 αλλά ασκούν κάποιες πιέσεις στην εξουσία(πρύτανης, σύγκλητος, καθηγητές). Έπειτα υπάρχουν και οργανώσεις στα πανεπιστήμια που δεν έχουν σχέση με κόμματα και εκπροσωπούν είτε αμιγώς τους ίδιους τους φοιτητές(π.χ. ΦΠΠ) είτε αυτούς που έχουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία(π.χ. EL CONDOR PASA).

Πολλές φορές η δράση των φοιτητικών παρατάξεων είναι αρκετά δυναμική ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και σε ακρότητες. Επιπλέον πολλές φορές επιδεικνύεται ένας ιδιαίτερος δυναμισμός χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Και οι δύο περιπτώσεις είναι γνωστές και καταδικαστέες από όλους τους φοιτητές. Το γεγονός αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι κατά καιρούς στη φοιτητική κοινότητα αλλά και στον πανεπιστημιακό χώρο γενικότερα, θα εμφανίζονται πολύ σημαντικά προβλήματα τα οποία για να λυθούν θα επιβάλλουν να υπάρξει μιά ιδιαίτερα έντονη κινητοποίηση.

Η πραγματικότητα μας λέει ότι μέχρι στιγμής τέτοιου είδους κινητοποιήσεις(δηλαδή μαζικές, δυναμικές και κυρίως αποτελεσματικές) γίνονται και αφορούν μόνο το δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό, αν γίνουν, θα μεταφραστουν στη συνεχεία σε απολύσεις, φακελώματα, περικοπές μισθών κτλ. Γι' αυτό το λόγο με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καρατομηθεί η φοιτητική εκπροσώπιση και κάθε μέσο συλλογικής διεκδίκησης. Αν δεν υπάρχει καθόλου κάποιο όργανο εκπροσώπισης των φοιτητών τότε αν υπάρχει θα είναι ένα και μοναδικό και αυτό πλήρως αδύναμο και υποταγμένο στις ορέξεις τους κάθε κολλεγιάρχη-ιδιοκτήτη ιδιωτικού πανεπιστημίου. Γιατί κανένας ιδιώτης δεν είναι έτοιμος να δεχτεί μια αποχή ή μια αφισοκόληση ή μια διαδήλωση έξω από το γραφείο του, κανένας ιδιώτης δεν είναι έτοιμος να δεχτεί την κατάληψη μιάς αίθουσας για να μιλήσει ο τάδε διανοούμενος. Ο ιδιώτης θα φέρει τα ΜΑΤ. Και τότε θα έχουμε την απόλυτη κατάλυση του ασύλου. Μια κατάλυση που θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμιο σε εξελίξεις που θα θυμίζουν άλλες εποχές...
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Jan 12, 2007 7:53 pm

Νομίζω ότι κάνεις πολύ μεγάλο μακροβούτι στο μέλλον με πολύ ασταθή επιχειρήματα. Δες λίγο τι γίνεται στο εξωτερικό να ανοίξει λίγο η σκέψη σου.
Αν οι παρατάξεις, όπως υφίστανται σήμερα, είναι κύτταρα δημοκρατίας, όπως ισχυρίζεσαι, τότε εγώ θα τους πρόσθετα τον χαρακτηρισμό καρκινικά που θα έλεγα ότι τους ταιριάζει ακόμα περισσότερο.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Fri Jan 12, 2007 7:56 pm

Νομίζω ότι έκανα τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Τώρα αν εσύ σκόπιμα τις αγνοείς λυπάμαι.
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Fri Jan 12, 2007 8:15 pm

Συνεχώς λέω στον εαυτό μου "άστο να πέσει κάτω, άστο να πέσει κάτω", αλλά δεν μπορώ, αυτό πραγματικά με πέτυχε στο δόξα πατρί... :oops:
PASCAL wrote:Γιατί κανένας ιδιώτης δεν είναι έτοιμος να δεχτεί μια αποχή ή μια αφισοκόληση ή μια διαδήλωση έξω από το γραφείο του
Και πολύ καλά θα κάνει! Αφισοκολήσεις κάνουμε σε πίνακες ανακοινώσεων, και όταν έχουμε πάρει άδεια από αυτόν στον οποίο ανήκει ο πίνακας! Σε διαφορετική περίπτωση, μολύνουμε το χώρο και είμαστε παράνομοι και καλά θα κάνουν να μας πιάσουν. Αποχές και διαδηλώσεις δεν κάνουμε στους ιδιώτες - απλώς τους αναφέρουμε το πρόβλημα και μετά σταματάμε να τους πληρώνουμε και αλλάζουμε σχολή. Αν οι ιδιώτες είναι τόσο μ@λ@κες και γίνεται αυτό συνέχεια, ε, που θα πάει, θα κλείσουν. Problem solved.
PASCAL wrote:κανένας ιδιώτης δεν είναι έτοιμος να δεχτεί την κατάληψη μιάς αίθουσας για να μιλήσει ο τάδε διανοούμενος. Ο ιδιώτης θα φέρει τα ΜΑΤ.
Φίλτατε Pascal, σε ποιο πανεπιστήμιο είσαι φοιτητής; Μήπως είσαι πουθενά αλλού και δε μας το λες; Προσωπικά, διανύω τον 6ο χρόνο μου στη σχολή μας, και όσες φορές έχω δει να γίνεται κατάληψη σε αίθουσα για να μιλήσει κάποιος, πρόκειται για κομματόσκυλα που θέλουν να μας βγάλουν τους (συνήθως) άσχετους λόγους τους! Τα ίδια και σε οποιοδήποτε άλλο ΑΕΙ και ΤΕΙ γνωρίζω. Ποτέ, μα ποτέ δεν πιστεύω ότι ένας διανοούμενος θα ήθελε να κάνει κατάληψη σε αίθουσα για να ακουστούν οι απόψεις του. Συνήθως, μάλιστα, οι σοβαροί διανοούμενοι λαμβάνουν πρόσκληση από την ίδια τη σχολή, κανονίζεται και κανένα μπουφεδάκι, ακούμε τις απόψεις του, βάζουμε κάτι στο στόμα μας και περνάμε καλά! :-D Οι διανοούμενοι δεν κάνουν καταλήψεις στις αίθουσες! Αλλιώς, πολύ καλά θα κάνουν να του φέρουν τα ΜΑΤ! (αν και δεν νομίζω τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις :roll: αλλά τέλος πάντων...)
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
komatoskilo
byte level
byte level

Post by komatoskilo » Sat Jan 13, 2007 12:03 am

Ας κάνω και εγώ ορισμένες παρεμβάσεις μετά από αρκετό καιρό..
alexo wrote:
PASCAL wrote: Επίσης ένα μπράβο που δεν πετάχτηκαν αυγά και γιαούρτια και μίλησαν όλες οι παρατάξεις.

komatoskilo wrote:Εγώ να σου πω την αλήθεια αν είχα αυγά θα τα πέταγα όταν βγήκε ένας συγκεκριμένος να μιλήσει.(κυρίως για τις βλακείες που έλεγε μετά)
Δημοκρατικό σε βρίσκω...!
Αυτό το είπα μεταξύ αστείου και σοβαρού.Πάντως να ξέρεις ότι δεν αντέχω όσους προσπαθούν να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη μου.Γιατί όπως δεν γίνεται
ένας πολέμαρχος να μιλάει για ειρήνη
ενας ανθρωπος του υποκόσμου να μιλάει για δικαιοσύνη
ένας ορθόδοξος ιεροκήρυκας να μιλάει υπέρ της θρησκείας των μουσουλμάνων
έτσι δεν γίνετε και άτομα από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους να ομιλούν υπέρ πραγμάτων για τα οποία λυσσαλέα και όχι με τους πιο ενδεδιγμένους τρόπους έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στο παρελθόν.
Εκτός αν δεν ξέρουν η αν δεν θέλουν να ξέρουν ιστορία.

alexo wrote:θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι τον πολιτικό σου πολιτισμό θα τον δείξεις με το διάλογο.
Δε ξέρω ποιας παράταξης είναι αυτό το μέλος και δε με ενδιαφέρει κιόλας .
Σήμερα έγινε μία από τις πιο πολιτισμένες συνελεύσεις πάντως
Έχω ξαναπεί ότι δεν ανήκω σε καμία παράταξη....

rapadder wrote:Εγώ στα 18 μου ήμουν κάθετος κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Το ίδιο και στα 20, 22. Σκεφτόμουν ότι ο κάθε %^$# που δεν ξέρει να γράφει το όνομα του (χωρίς πλάκα, ορισμένα άτομα λόγω δυσλεξίας ή μαθησιακών δυσκολιών ήταν απίστευτα ανορθόγραφοι, μιλάμε για Ε Δημοτικού επίπεδο) θα αγοράσουν ένα ποπόχαρτο και θα το εξισώσουν με το δικό μου πτυχίο; Δίκιο είχα. Μετά από κάποια χρόνια συνειδητοποίησα ότι ποπόχαρτα δίνουν και τα δημόσια Πανεπιστήμια, οπότε το θέμα δεν είναι αν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό, το θέμα είναι να μην υπάρχουν πτυχία της πλάκας.
Επίσης είδα στην πράξη προγραμματιστές που στα 17 τους ήταν μαθητές του 14, με γραφικό χαρακτήρα και ορθογραφία Ε Δημοτικού και οι οποίοι δεν θα είχαν καμία ελπίδα να σπουδάσουν Πληροφορική με το σύστημα των Δεσμών, να είναι άριστοι προγραμματιστές μετά τις σπουδές τους (ίσως όχι άριστοι επιστήμονες). Όπως ξέρω και έναν άλλο δυσλεξικό που έχει σήμερα πολύ καλή θέση στη Vodafone. Με το σύστημα των Δεσμών ήταν ένας ακόμα αποτυχημένος. Αν οι γονείς του δεν είχαν λεφτά να τον στείλουν Αγγλία, σήμερα το πολύ πολύ να δούλευε σε κάνα Multirama.
Να σε ρωτήσω κάτι έχεις πρόβλημα με τα παιδιά που έχουν δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες; Δηλαδή αυτά τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν;Δηλαδή αυτά τα παιδιά πρέπει να μείνουν στο περιθώριο επειδή εσύ έτσι θέλεις; Σε πληροφορώ οτι πολλά άτομα τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία είχαν δυσλεξία.
Χαρακτηριστικότερο αυτό του Αϊνσταιν
Αλήθεια θα έλεγες τα ίδια αν ένα μέλος της οικογένειας σου ή ένας φίλος σου είχατε αυτή την ιδιαιτερότητα(δεν το χαρακτηρίζω πρόβλημα)

Ένα site που βρήκα στα γρήγορα από το google.http://www.e-nter.net/
Ρίξε μια ματιά....

Α proxene υπενθυμίζω:
Από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να απαντήσω σε καφενειακού τύπου επιχειρήματα που προβάλουν αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη από την δική μου και σε άτομα των οποίων το ύφος τους και ο τρόπος που μιλούν δεν ταιριάζει στο ύφος των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφομαι(δεν αναφέρομαι σε κανέναν συγκεκριμένα) . Θα απαντάω μόνο σε αυτούς που έχουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
PASCAL wrote:Θα ήθελα να ρωτήσω όλους όσους γράφουν στο thread: πιστεύετε ότι είναι κοινωνικά δίκαιο να υπάρχουν πανεπιστήμια στα οποία θα μπορούν να φοιτήσουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσουν;
Einherjar wrote:Εννοείται! Το ίδιο συμβαίνει και με τα ιδιωτικά σχολεία, με τα φροντιστήρια, κοκ.
Είναι πολύ ισοπεδωτικό, αναχρονιστικό και καταπιεστικό να αναγκάζεις όλους να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο (δε λέω υψηλό ή χαμηλό) και να μη δίνεις της ευκαιρία ως κράτος στον κάθε έναν να κάνει ό,τι θέλει, μέσα στα νόμιμα πλαίσια πάντα!
Ganther wrote:Εννοειται.
Ειναι κοινωνικα δικαιο να εισαγονται αυτοκινητα που μονο οσοι εχουν την οικονομικη δυνατοτητα μπορουν να τα αγορασουν???
Ειναι κοινωνικα δικαιο να υπαρχουν σπιτια που μονο οσοι εχουν την οικονομικη δυνατοτητα μπορουν να τα αγορασουν/νοικιασουν?

Μετα την μορφωση και τα υλικα αγαθα θα το παμε ακομα παραπερα κιολας! Υπαρχει και επομενο σταδιο.
Συγκρίνεις υλικά αγαθά με πνευματικά αγαθά και κοινωνικά δικαιώματα...
Θεωρείτε λοιπόν δίκαιο ένα παιδί να μην σπουδάζει επειδή δεν έχουν χρήματα οι γονείς του...
Μήπως θεωρείτε επίσης "δίκαιο" ένας φτωχός να πεθαίνει επειδή δεν έχει λεφτά να πληρώσει το νοσοκομείο;
Μήπως θεωρείτε δίκαιο να πεθαίνουν εργάτες καθημερινά στην Αφρική "παράγοντας" πετρέλαιο και άλλα υλικά αγαθά για μας τους "πλούσιους" ευρωπαίους.(Εμείς δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με αυτούς....).
Μήπως θεωρείτε δίκαιο να πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά από AIDS στην Αφρική καθημερινά επειδή τα φάρμακα των εταιριών μας τα πουλάμε ακριβά γιατί σπαταλήσαμε χρόνο, χρήμα για να τα παράγουμε και έχουμε το δικαίωμα ζώντας σε μια ελεύθερη αγορά να τα πουλάμε όσο εμείς θέλουμε;
Μήπως εν τέλει θεωρείτε ότι είναι δίκαιο η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια και κάθε φύσης κοινωνικό αγαθό να παρέχεται στον καθένα με βάση το εισόδημα του;
Τότε θα ήθελα την γνώμη σας περί τι είναι άδικο.
Αν και νομίζω ότι μας χωρίζει άβυσσος απόψεων....
hello_kitty wrote:Ακριβως αυτο ολοι συμφωνουμε οτι δεν λειτουργει το δημοσιο πανεπιστημιο οπως πρεπει και οτι εχει πολλες ελλειψεις...κατι που δεν προκειται να βελτιωθει ομως με την ιδρυση των ιδιωτικων...καθε φορα που ηρθε ο ιδιωτικος τομεας ΟΧΙ να αντικαταστησει αλλα να συμπληρωσει τον δημοσιο ο τελευταιος ουσιαστικα οχι μονο δεν βελτιωθηκε αλλα εγινε χειροτερος απο οτι ηταν....αρα αυτοι που λενε οχι στην αναθεωρηση δεν λενε οχι στην ιδρυση των ιδιωτικων αλλα στην χρονικη σειρα με την οποια θα γινουν οι αλλαγες στην παιδεια....Πρωτα αναβαθμιζεις και ισχυροποιεις το δημοσιο πανεπιστημιο και μετα ιδρυεις και τα ιδιωτικα..
P3 wrote:Γενικά όμως πόσο σωστοί είμαστε όταν μιλάμε για δημόσια παιδεία τη στιγμή που το 90% από εμάς πληρώσαμε αδρά για να καταφέρουμε να μπούμε στο πανεπιστήμιο?
Έχω απαντήσει πολλές φορές σε προηγούμενα post.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στηρίζεται την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επειδή θεωρείτε το δημόσιο πανεπιστήμιο όχι "κατάλληλο"
Δεν θα έπρεπε να φτιάξουμε τα δημόσια προτού μπούμε στην κουβέντα για τα ιδιωτικά;

Α και κάτι τελευταίο...
Διάβασα στο πλαίσιο της ΔΑΠ ότι
Η εισαγωγή σε τέτοια ιδρύματα θα γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις...

Δηλαδή εσείς οι ίδιοι καταρρίπτεται το σημαντικότερο επιχείρημα σας που είναι η ελεύθερη επιλογή του αντικειμένου σπουδών....
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sat Jan 13, 2007 12:46 am

Συνάδελφε komatoskilo δεν διαβάζεις προσεκτικά τα post μου. Προφανώς και δεν έχω κόλλημα με τους δυσλεξικούς. Αυτό που γράφω είναι ότι το σύστημα εισαγωγής στα (δημόσια) Πανεπιστήμια έχει! Γιατί ένα άτομο με μαθησιακές δυσκολίες ούτε θα μπορεί εύκολα να απομνημονεύσει κατεβατά (παπαγαλία) και ενδεχομένως να είναι επιρρεπές σε ορθογραφικά λάθη (άρα θα τον κάψει η έκθεση, ειδικά με τις Δέσμες που μέτραγε 25%). Επειδή λοιπόν αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν και επειδή το σύστημα εισαγωγής δεν τους εξασφάλιζε αυτήν την δυνατότητα στον βαθμό που έπρεπε, κατέφυγαν στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ορισμένοι σήμερα διαπρέπουν. Όπως και ένα σωρό άλλοι που το σύστημα έβγαζε άχρηστους. Άρα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρέπει να υπάρχουν για να δίνουν δεύτερες ευκαιρίες σε όσους τις επιζητούν. Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως από όλο το post μου κατέληξες σε τέτοιο συμπέρασμα.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Sat Jan 13, 2007 1:21 am

Επειδή πάλι έχει αρχίσει το παιχνίδι της παράθεσης, λές και είμαστε chat και όχι forum, ας κάνω μια αρχή λέγοντας αυτό που πιστέυω απλά και γρήγορα, όπως δηλαδή θα ήθελα να το διαβάζω.

Η άδεια λειτουργίας σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ενδεχομένως να μην βελτιώσει σε τίποτα την κατάσταση της παιδείας. Όμως δεν μπορώ να δω τρόπο με τον οποίον θα την χειροτερέψει ή θα την εμποδίσει να βελτιωθεί.

Αυτά!
komatoskilo
byte level
byte level

Post by komatoskilo » Wed Jan 17, 2007 1:41 am

[offtopic]

Αν και απάντησες μόνο σε αυτό και όχι στα υπόλοιπα ερωτήματα που έθεσα, απαντάω....
rapadder wrote:Συνάδελφε komatoskilo δεν διαβάζεις προσεκτικά τα post μου. Προφανώς και δεν έχω κόλλημα με τους δυσλεξικούς. Αυτό που γράφω είναι ότι το σύστημα εισαγωγής στα (δημόσια) Πανεπιστήμια έχει! Γιατί ένα άτομο με μαθησιακές δυσκολίες ούτε θα μπορεί εύκολα να απομνημονεύσει κατεβατά (παπαγαλία) και ενδεχομένως να είναι επιρρεπές σε ορθογραφικά λάθη (άρα θα τον κάψει η έκθεση, ειδικά με τις Δέσμες που μέτραγε 25%). Επειδή λοιπόν αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν και επειδή το σύστημα εισαγωγής δεν τους εξασφάλιζε αυτήν την δυνατότητα στον βαθμό που έπρεπε, κατέφυγαν στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ορισμένοι σήμερα διαπρέπουν. Όπως και ένα σωρό άλλοι που το σύστημα έβγαζε άχρηστους. Άρα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρέπει να υπάρχουν για να δίνουν δεύτερες ευκαιρίες σε όσους τις επιζητούν. Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως από όλο το post μου κατέληξες σε τέτοιο συμπέρασμα.
Τι να πω ρε συ μπορεί να έχεις δίκιο...
Μπορεί η εγώ να μην κατάλαβα καλά ή εσύ να μην το διατύπωσες σωστά...
Πάμε άλλη μία....
rapadder wrote:Σκεφτόμουν ότι ο κάθε %^$# που δεν ξέρει να γράφει το όνομα του (χωρίς πλάκα, ορισμένα άτομα λόγω δυσλεξίας ή μαθησιακών δυσκολιών ήταν απίστευτα ανορθόγραφοι, μιλάμε για Ε Δημοτικού επίπεδο) θα αγοράσουν ένα ποπόχαρτο και θα το εξισώσουν με το δικό μου πτυχίο;
Προφανώς το %^$# πάει για τους δυσλεκτικούς....

Ο κόσμος νομίζω μπορεί να κρίνει....

Επίσης τυχαία είδα ότι είχες γράψει...
Επι χούντας, στα άμεσα μέτρα που έλαβε το καθεστώς ήταν η καθιέρωση της δωρεάν σίτησης και τα δωρεάν πανεπιστημιακά συγγράματα (βιβλία). Μέχρι τότε πολλοί καθηγητές εκβιάζαν και αν δεν είχες αγοράσει το βιβλίο τους σε έκοβαν. Επίσης υποχρέωσε τους καθηγητές να έχουν (σε σύντομο χρονικό διάστημα) διαθέσιμες σημειώσεις για να διαβάσουν οι φοιτητές. Ουσιαστικά υλοποίησε σε χρόνο ρεκόρ κάποιες από τις προτάσεις άλλων (δημοκρατικών) πολιτικών. Μετά από λίγο βέβαια κατάργησε τους φοιτητικούς συλλόγους, αφού είχε λύσει "όλα τα προβλήματα τους".
Τώρα εσύ αν προτιμάς μια χούντα για να λύσει τα προβλήματα της παιδείας και αυτής της χώρας αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Με συγχωρείς αλλά αν όντως πιστεύεις κάτι τέτοιο τότε πολύ απλά δεν μπορώ να σε ακολουθήσω...

Ο κόσμος νομίζω μπορεί να κρίνει....
[/offtopic]

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εκτός από όλα τα άλλα αρνητικά που θα φέρει θα οξύνει επίσης της κοινωνικές ανισότητες.
Επίσης θα στερήσει από πολλά "παιδιά" την ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο...
πχ.
Γιος αγρότη-Πέρασε με πανελλήνιες-Πτυχίο ΑΣΟΕΕ στα οικονομικά (6 χρόνια Μ.Ο για να βγάλει τη σχολή)
Γιος μεσο-μεγαλοαστού-Δεν έδωσε πανελλήνιες-Πτυχίο στο οικονομικά από το παράρτημα που θα ανοίξει το London School of Εconomics στην Ελλάδα-(τέσσερα έτη για να βγάλει τη σχολή(πληρώνει δίδακτρα!)

Ποιον από τους δύο θα πάρει μια εταιρία?

Κάτι άλλο που θέλω να σχολιάσω με ένα προσωπικό παράδειγμα αυτή τη φορά είναι το εξής...

Λένε μερικοί που "νοιάζοντε" για το καλό μας
Όλα τα παιδιά εχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν στην χώρα τους και να μην καταφεύγουν στο εξωτερικό ανεξαρτήτως αν πέρασαν ή όχι στις πανελλήνιες.
Υπενθυμίζω θέσπιση της βάσης του 10 όπου
αύξησε τους φοιτητές που μεταναστεύουν...
αύξησε τις εγραφές φοιτητών στις ιδιωτικές σχολές και στα κολέγια.

Και παραθέτω το εξής προσωπικό παράδειγμα:
Γιώργος διάβαζε, 9200 μόρια ήθελε να περάσει ηλεκτρολογία...
Τώρα έχει πάει σε μια σχολή του ΟΑΕΔ και δουλεύει για να πληρώσει το νοίκι, τα έξοδα του και τα δίδακτρα της σχολής.
Διπλανό θρανίο
Άγγελος
Ήθελε να περάσει ΑΣΟΕΕ...
7800 μόρια(δεν διάβαζε το παλικάρι)
Τώρα είναι στην Αγγλία
Σπουδάζει και σε 3 χρόνια θα πάρει πτυχίο. Μετά θα βρει αμέσως δουλειά επειδή ο μπαμπάς έχει γνωστούς σε πολιτικό επίπεδο...
Μπροστινό θρανίο...

Και αναρωτιέμαι εγώ ποιος απο τους δύο πραγματικά αξίζει;
Ποιος από τους δύο θα είναι ευνοημένος στο μέλλον;
Ποιος θα πληρώνετε καλύτερα στο μέλλον
Ποιον αδικούν τελικά οι νόμοι αυτού του κράτους;

Με λίγα λόγια για να γίνω περισσότερο κατανοητός δεν μπορώ να καταλάβω την λογική που λέει όποιος έχει φράγκα σπουδάζει και μάλιστα πρέπει να το κάνει στην Ελλάδα(για να μην χάνουμε το πολύτιμο συνάλλαγμα) ανεξαρτήτως αν αξίζει η όχι...
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Wed Jan 17, 2007 4:41 am

Στην ουσια τα επιχειρηματα κατα του αρθρου ειναι.

1. Οχι γιατι θελουμε δημοσια και δωρεαν παιδεια. (ενω αν υπαρχει και ιδιωτικη θα καταργηθει η δημοσια, οπως πχ στα σχολεια) Και το ποσο δωρεαν ειναι να σπουδαζεις εκτος της πολης σου κατι που δεν θες ειναι ενα θεμα που χωραει συζητηση πολλη.
Επισης θελουμε δημοσια και δωρεαν παιδεια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.
προτιμαμε δωρεαν και χαλια παιδεια, παρα ιδιωτικη και να μη μπορει ο καθε εκπροσωπος παραταξης να κανει τον Ανδρουστοπουλο να χασει μιση ωρα μαθημα.
2. Αφου εμεις φτυσαμε αιμα για να περασουμε, θα πρεπει να φτυσουν ολοι, και οχι τα παιδια απο εδω και περα να μπορουν να εχουν και μια εναλλακτικη αν δεν περασουν οπου θελουν μεσω πανελληνιων. Να σπουδασουν δωρεαν κατι που δεν θελουν, αντι να πανε σε ενα ιδιωτικο. (αυτο το επιχειρημα ειναι πολυ trendy)

3.Τα ιδιωτικα θα ειναι παραρτηματα που θα μοιραζουν πτυχια χωρις να μαθαινεις τιποτα.
Ειμαι σιγουρος οτι ο καθε Ιδιωτης - επιχειρηματιας* οταν θα ερθει η ωρα να προσλαβει καποιον, θα προσλαμβανει τον ΑΧΡΗΣΤΟ πλην ομως πτυχιουχο (αρα μεγαλυτερο μισθο απο εναν ανειδικευτο εξισου αχρηστο) που τελειωσε ιδιωτικο απο εναν ΙΚΑΝΟΤΑΤΟ (με τον ιδιο μισθο) που τελειωσε το δημοσιο πανεπιστημιο.
Εγω νομιζω κοινως οτι μερικοι φοβουνται οτι μπορει τελικα τα ιδιωτικα να εχουν καλυτερο επιπεδο απο τα δημοσια ;)

*απο την αρχη λεω οτι το δημοσιο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο.

ΥΓ. Επισης αν εχεις αποψη διαφορετικη απο αυτη που ειναι "για το κοινο καλο", εισαι προδοτης, φασιστας, εχεις μπαμπα βιομηχανο, θελεις 2ο εντυπο για να συμπληρωσεις το Ε9 σου, εισαι ξαδερφος με την Ελενη Λουκα, Τρως 2 πιτσες στην καθισια σου, εχεις σαπια δοντια και αλλα διαφορα εχω ακουσει... :???:
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Wed Jan 17, 2007 10:00 am

Συνάδελφε komatoskulo δεν έχω χρόνο και διάθεση για να παραθέτω post και να εξηγώ πράγματα προφανή. Όπως και εσύ έγραψες, όσοι διαβάζουν κρίνουν. Σου συνιστώ να διαβάζεις όλα τα post χωρίς παρωπίδες και χωρίς την διάθεση να δαιμονοποιήσεις όσους εκφράζουν αντίθετες απόψεις με σ' ένα.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Wed Jan 17, 2007 10:42 am

Το βλέπω το κλειδωμα να έρχεται αν συνεχιστούν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις!

Α, και να μην ξεχάσω...Ganther++ (τουλάχιστον για την ερμηνεία των επιχειρημάτων)
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Wed Jan 17, 2007 1:04 pm

Ειλικρινά έχετε πολύ λάθος αντίληψη για τα επιχειρήματα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γιατί από το Μαϊο που ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις στο venus όχι απλώς δεν διαβάζετε τα post όλων των μελών αλλά τα ερμηνεύετε και όπως θέλετε.
Φιλικά πάντα.
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Wed Jan 17, 2007 8:24 pm

δέχομαι το σχόλιο - απάντηση και το ανταποδίδω...επίσης φιλικά. :-)
Post Reply

Return to “off-topic”