Ολίγον άσχετο και ολίγον άσχετος...

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
cactus
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4
Post by cactus » Mon Jun 11, 2007 11:36 am

tsilochr wrote:ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΝΑΛΥΤΗΣ :cry: :cry: :cry:

tsilochr++;

Οχι άλλα ΠΣ!!!
Είναι βαρετά...
laikedelic !
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Mon Jun 11, 2007 12:25 pm

tsilochr++

Όχι άλλα Πληροφοριακά Συστήματα...
Ακόμα και η κ.Παπαδοπούλου έκανε παράπονα για το πρόγραμμα σπουδών, που περιέχει πολλά μαθήματα για ΠΣ και όχι ουσία...
Νομίζω κατα τη γνώμη μου ότι τα άτομα που δεν μπορούν να ασχοληθούν με την αυτή καθαυτή πληροφορική (προγραμματισμό και άλλα) το ρίχνουν στα ΠΣ ή στα ΟικονομικοΠληροφοριακά...
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Mon Jun 11, 2007 12:48 pm

Υπάρχει μια τάση από κάποιους καθηγητές να κάνουν το πρόγραμμα σπουδών στην ΑΣΟΕΕ πιο system oriented.

Τα πτυχία πληροφορικής νομίζω στην Ελλάδα σε επίπεδο αναγνώρισης χωρίζονται σε πτυχία Πληροφορικής (science) και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (business). H ΑΣΟΕΕ ήταν business μέχρι πρόσφατα που τελικά το ΔΟΑΤΑΠ το αναγνωρίζει ως Computer Science.
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Mon Jun 11, 2007 12:59 pm

Zifnab wrote:Νομίζω κατα τη γνώμη μου ότι τα άτομα που δεν μπορούν να ασχοληθούν με την αυτή καθαυτή πληροφορική (προγραμματισμό και άλλα) το ρίχνουν στα ΠΣ ή στα ΟικονομικοΠληροφοριακά...
Διαφωνώ. Το αντίθετο θα έλεγα. Το αναλύεις τις απαιτήσεις ενός προβλήματος και να καταστρώνεις το σχέδιο υλοποίησης μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα είναι πιο δύσκολο από το να προγραμματίζεις.
Αλλιώς όλοι θα ξεκινάγαμε αρχικά ως αναλυτές και μετά από χρόνια θα γινόμασταν προγραμματιστές.

Βέβαια Πληροφορική δεν είναι ο προγραμματισμός. Είναι οι Αλγόριθμοι, οι Τηλεπικοινωνίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ασφάλεια Συστημάτων, η Ανάλυση και Σχεδίαση λογισμικού κλπ. Καθένας είναι καλός σε κάποιον/κάποιους από αυτούς τους τομείς.

Φυσικά και το να είσαι καλός προγραμματιστής είναι μια σημαντική ικανότητα, ο προγραμματισμός όμως είναι κατά βάση απλά ένας τρόπος μετάφρασης υψηλότερων νοητικών λειτουργιών σε γλώσσα που να την καταλαβαίνει η μηχανή.
Costantine
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Costantine » Mon Jun 11, 2007 2:33 pm

.
Last edited by Costantine on Fri Nov 14, 2008 1:39 am, edited 1 time in total.
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Mon Jun 11, 2007 2:44 pm

Μην ξεχνάς όμως ότι εκτός από μυαλό χρειάζονται και λεφτά για να πας εξωτερικό. :)
Και κατά δεύτερον (εκτός και αν πας σε κάποιο από τα καλά πανεπιστήμια) δε νομίζω ότι θα καταφέρεις και πολύ περισσότερα πράγματα.
Όπως είπαν και αρκετοί προηγούμενοι το τι θα καταφέρει κάποιος κυρίως εξαρτάται από τις ικανότητες του και τις φιλοδοξίες του παρά από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Παντού υπάρχουν οι καλοί και οι λιγότερο καλοί.
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by silegav » Mon Jun 11, 2007 5:28 pm

tsilochr wrote:Ethel είναι κολλημένοι στα σήματα αν κοιτάς την πληροφορική μόνο για το Information κομμάτι. Αν κοιτάς το κομάτι επεξεργασίας εικόνας/ήχου/video/speech (MPEG, JPEG Κλπ), ή τις τηλεπικοινωνίες (δίκτυα πέρα από το ΙΡ και λίγο physical layer) τότε σε καλύπτουν κάπως τα θέματα.
Αυτό δεν είναι πληροφορική...είναι επικοινωνίες...καμία σχέση. Σκέψου το λίγο: Πληροφορι - κη...ένα γράμμα μακριά από την πληροφορία ;)
tsilochr wrote:ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Mε πρόλαβε η lumen...για αυτό είσαι στο di.
zifnab wrote:Νομίζω κατα τη γνώμη μου ότι τα άτομα που δεν μπορούν να ασχοληθούν με την αυτή καθαυτή πληροφορική (προγραμματισμό και άλλα) το ρίχνουν στα ΠΣ ή στα ΟικονομικοΠληροφοριακά...
Κι εγώ ισχυρίζομαι ότι όσοι δεν έχουν την ικανότητα να σχεδιάσουν πριν προγραμματίσουν ασχολούνται με programming και όταν πάνε για δουλειά θα κάνουν ότι τους παραγγέλνουν οι αναλυτές....

Καταλήγοντας...ο προγραμματισμός εμένα προσωπικά μου αρέσει...αλλά είναι κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλω να το κάνω for a living...σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις αυτές, ώστε να μπορώ να ξέρω τις δυνατότητες του και να σχεδιάζω ένα σύστημα ανάλογα....πλέον δεν υπάρχουν υπολογιστές...υπάρχουν συστήματα υπολογιστών...καθαρά...
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Mon Jun 11, 2007 5:40 pm

silegav wrote:Αυτό δεν είναι πληροφορική...είναι επικοινωνίες...καμία σχέση.
H κωδικοποίηση JPEG, MPEG, speech conding κλπ δεν είναι πληροφορική?
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Mon Jun 11, 2007 6:46 pm

Μια χαρά πληροφορική κάνουν στο DI :smt018
Οι 2 πιο καλοί μου φίλοι εκεί είναι και βλέπω τι κάνουν..
Επιπλέον κάνουν και φυσική και σήματα (και πιάνουν και καμμιά αντίσταση στα χέρια τους στα ψηφιακά πχ..)
Εμείς το έχουμε δεί πολύ ΠΣ όπως το λέει ο ++tsilochr πολύ θεωρία και καθόλου πράξη..

Σαφώς τα περισσότερα από τα μαθήματα μας είναι εφάμιλλα σε ποιότητα και σε κάποια ίσως έχουμε αβάντα κάποιους καθηγητές (που ομολογουμένως κάνουν καλά την δουλειά τους) αλλά στο ζύγισμα πιστεύω έχει ξεφύγει λίγο το πρόγραμμα..
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc

Post by Swtos » Mon Jun 11, 2007 6:52 pm

tsilochr wrote:
silegav wrote:Αυτό δεν είναι πληροφορική...είναι επικοινωνίες...καμία σχέση.
H κωδικοποίηση JPEG, MPEG, speech conding κλπ δεν είναι πληροφορική?
Τα παραπάνω εχουν να κανουν με data οχι με information. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.
Γενικα και εγω παρολο που ειμαι σε μετ/κο στα ΠΣ γουσταρω προγραμματισμο αλλα δε θα ηθελα να το κανω μια ζωη αυτό. Γενικα καλο ειναι να εχει κανεις μια σφαιρική αποψη για την Πληροφορικη. Με τον προγραμματισμό και γενικότερα μονο με CS δεν γινεται. Πρεπει να ακουσεις και αλλα πραματα για να θεωρήσε ολοκληρωμενος επιστημονας κατα τη γνώμη μου. Αν βεβαια τα βαριεσαι τοτε πασο...
-My father made him an offer he couldnt refuse
-What was that?
-Luca Brasi held a gun to his head and my father assured him that either his brain or his signature would be on the contract

-The Godfather
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Mon Jun 11, 2007 6:56 pm

για να μην ξεφεύγουμε, στην ΑΣΟΕΕ κάνουμε καλά τα ΠΣ αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Πιστεύω ότι το καλύτερο για το πρόγραμμα σπουδών θα ήταν η προσθήκη μαθημάτων και όχι η πλήρης αλλαγή του προσανατολισμού.

Πιο πολλά προσφερόμενα μαθήματα για επιλογή ροής (όχι πιο πολλά για πτυχίο). Αν φυσικά είχαμε το χώρο (αίθουσες) να τα κάνουμε
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Mon Jun 11, 2007 7:22 pm

Επιπλέον να ξέρετε οτι όπως μπορεί κάποιος να θεωρήσει πλεονέκτημα τα μαθήματα ΠΣ το ίδιο ισχύει και για τις τηλεπικοινωνίες! :-p
Αυτό για να μην ευλογάμε τα γένια μας..
(Οι άλλοι είναι χαζοί που κάνουν εκτενώς σήματα , τηλεπικοινωνίες κτλ )
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
technics
byte level
byte level

Post by technics » Mon Jun 11, 2007 8:12 pm

ναι αλλα το θέμα ειναι και πως κανουμε τα μαθήματα και πως εξεταζομαστε σε αυτα, στο ίδιο επίπεδο με αυτο των τηλεπικοινωνιων, ψηλοτερο, χαμηλοτερο?
Και κατι αλλο, αν μια σχολή ειναι ευκολότερη μιας αλλης συνεπάγεται οτι με το ίδιο διαβασμα, βγάζεις μεγαλύτερο βαθμό, δηλ οταν θα πας καπου να δουλέψεις, θα πεις εχω 7 αλλα στη σχολή μου το 7 ειναι καλός βαθμος οποτε ειναι πιο ισχυρο απο το 8 του αλλου που η σχολή του ήταν-ειναι ευκολη!
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Mon Jun 11, 2007 8:20 pm

technics wrote:Και κατι αλλο, αν μια σχολή ειναι ευκολότερη μιας αλλης συνεπάγεται οτι με το ίδιο διαβασμα, βγάζεις μεγαλύτερο βαθμό, δηλ οταν θα πας καπου να δουλέψεις, θα πεις εχω 7 αλλα στη σχολή μου το 7 ειναι καλός βαθμος οποτε ειναι πιο ισχυρο απο το 8 του αλλου που η σχολή του ήταν-ειναι ευκολη!
Δεν είναι τόσο απόλυτο, υπάρχει μια αίσθηση του "από μας έρχεσαι εσύ...". Το κριτήριο δεν είναι τόσο ο βαθμός σου όσο η σχέση βαθμού/βαθμό δυσκολίας τμήματος. Και αυτή η κρίση γίνεται συνήθως για ακαδημαϊκά θέματα (μεταπτυχιακά κλπ) όπου μαζί με το βαθμό θα πεις και σε ποιο ποσοστό αποφοιτών του τμήματος σου κινείσαι για να δουν ανάμεσα σε ποια κλάση αποφοίτων είσαι (αραχτοί, επιμελής, το κυνηγούσαν). Και το βιογραφικό δεν αποτελείται μόνο από το μέσο όρο, ε? Από εργασίες, τεχνικές γνώσεις, προσωπικά ενδιαφέροντα (μην είμαστε και φρικιά)...

Μην αγχώνεσαι, να είσαι λίγο επιμελής και όλα καλά...
technics
byte level
byte level

Post by technics » Mon Jun 11, 2007 8:24 pm

παντος συνεχιζω την ερευνα για το πιο ειναι το πιο καλο και αναγνωρισιμο τμημα(εληνικο-πληροφορικης) στο εξωτερικο 1α και μετα στο εσωτερικο, και μολις ανακαλυψα οτι αυτο που μας ελεγαν οι καθηγητες μολις μπηκαμε, στο 1ο μαθημα οτι ειναι το καλυτερο της Ευρωπης δεν ισχυεί.
Ενω πάλι για κάποιο μυστηριο λόγω αυτο του πανεπιστημιο Πειραια απο οτι είδα στην ισοσελιδα του συνεχεια βελτιωνεται και ειναι πολυ αναγνωρισιμο απο εξω :shock: :shock:

Α πως σχολειαζετε τη σκεψη να παω να παρακολουθησω μερικες ώρες απο κάθε τμημα? :?: :?: :?:
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Mon Jun 11, 2007 8:31 pm

technics wrote:Α πως σχολειαζετε τη σκεψη να παω να παρακολουθησω μερικες ώρες απο κάθε τμημα? :?: :?: :?:
αν έχεις χρόνο να πας για κανένα μπάνιο
technics wrote:μολις ανακαλυψα οτι αυτο που μας ελεγαν οι καθηγητες μολις μπηκαμε, στο 1ο μαθημα οτι ειναι το καλυτερο της Ευρωπης δεν ισχυεί.
δλδ το πίστυευες αλήθεια? και ποιος το έχει πει αυτό?
technics wrote:Ενω πάλι για κάποιο μυστηριο λόγω αυτο του πανεπιστημιο Πειραια απο οτι είδα στην ισοσελιδα του συνεχεια βελτιωνεται και ειναι πολυ αναγνωρισιμο απο εξω
καλά μη χάσουμε και τα μαλλια μας...
technics
byte level
byte level

Post by technics » Mon Jun 11, 2007 8:34 pm

εγω παντος εχω τρομαξει :cry: :cry: :cry: :cry: :shock: :shock:
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Tue Jun 12, 2007 1:13 am

technics wrote:εγω παντος εχω τρομαξει :cry: :cry: :cry: :cry: :shock: :shock:
Μην αγχώνεσαι και τόσο για το επίπεδο του τμήματος. Εντάξει καλό είναι να το συζητάμε και να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε αλλά μη νομίζεις ότι θα σου καθορίσει και τη ζωή. Σημασία έχει τι θα καταφέρεις εσύ ο ίδιος. Και αν όντως θες να καταφέρεις κάτι θα το καταφέρεις από όπου κι αν προέρχεσαι. Απλά ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο κόπο.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Tue Jun 12, 2007 2:03 am

Ώρα να κανιβαλίσω και εγώ :) :).

Τsilo πέστα ρε παλικάρι μου. Είτε Πληροφορική θέλετε να το πείτε, είτε computer science, είτε CS, είτε ΙΤ, είτε οτιδήποτε σε κάθε περίπτωση τα ΠΣ δεν είναι τπτ απο αυτά. Αερολογία σύννεφο και αναλυση του... μην πω. Ευτυχώς οι υπόλοιπες επιστήμες αλλά κοι οι τομείς τους έχουν κερδίσει υπαρξιακό χώρο σε αντίθεση με τα ΠΣ τα οποία ούτε σκοπό ύπαρξης έχουν όυτε έχουν προσφέρει κάτι ουδέποτε.

Όποιος διαφωνεί μπορεί να μου/μας υποδείξει ποιά (εάν υπάρχουν) είναι top περιοδικά (και τι impact έχουν αυτά) όπου γίνεται το τόσο σοβαρό research στα ΠΣ, ή conferences ή τέλοσπάντων υπάρχει κάτι που να αντιπροσωπεύει και να εκφράζει τις αρχές αυτού του πράγματος και εάν ναι:
1)πως έχει οριστεί
2)πόσο καλά έχει οριστεί
3)που βασίζεται

Προσωπικά τα θεωρώ την γραφειοκρατία του κλάδου. Τέλος επειδή καλό είναι να μιλάμε λίγο με ουσιαστικά facts και όχι με το τι αρέσει και τι όχι στον καθένα καλό είναι οι επίδοξοι αναλυτές να περάσουν μία λίγο απο το citeseer, http://citeseer.ist.psu.edu/impact.html και να δούνε ένα rank με το impact που έχουν διάφορα συνέδρια, συμπόσια, workshops κλπ της επιστήμης υπολογιστών...Η πρώτη καημένη εμφάνιση για Information Systems είναι στην θέση 370++...Υπόψην το OSDI (top impact) είναι conference για Operating Systems, γιατι μερικοί νομίζουν ότι αυτά τα πράγματα έχουν πεθάνει ενώ όλος ο κόσμος ασχολείται με αυτά, ενώ ακολουθούν SIGCOMM, MOBICOM (networking) αλλά και το PLDI (design & implementation γλωσσών).

Cheers παίδες
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
ciao
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ciao » Tue Jun 12, 2007 4:41 am

Οι περισσότεροι με κάλυψαν απλά να προσθέσω ότι ανάλογα με τη χώρα του εξωτερικού και το αντικείμενο που επιλέγεις κάθε τμήμα είναι αντίστοιχα αναγνωρίσιμο, οπότε δεν θα είμαι απόλυτος ότι κυριαρχεί τόσο πολύ κάποιο σε σχέση με κάποιο άλλο.
Γενικά πιστεύω ότι είναι θέμα του τι κάνεις με αυτό που δίνεται-επέλεξες.
Από εκεί και πέρα και χτίστες και μπαρμπέρηδες ζουν και βασιλεύουν.
S.S.D.D.
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Tue Jun 12, 2007 10:34 am

Αν συμψηφίσουμε όμως τις απόψεις ότι εμείς στην σχολή δεν κάναμε σήματα και bits n bytes με αυτά που λες HdkiLLer, καταλήγουμε στο ότι η σχολή δεν σου άρεσε καθόλου....ισχύει? Γιατί νομίζω πως όλοι μας γουστάραμε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο!
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Tue Jun 12, 2007 2:24 pm

βρε βαγγέλη μου, μην κάνεις το άσπρο μαύρο. Και στην τελική, ναι πρέπει να ασχοληθείς με τα bytes. Σκέψου να φτιάξεις ένα πυρήνα ή ένα πρωτόκολλο που δαπανά 2-3 λιγότερα bytes για κάθε μήνυμα που χρησιμοποιεί. Ξέρεις τι impact έχουν αυτά στην γενικότερη απόδοση του υπολογιστικού συστήματος

όπου υπολογιστικό σύστημα θεώρησε ένα multiproccessor μηχάνημα που τρέχει vmware για αναπαράσταση πολλαπλών λειτουργικών (διαμοιρασμός πολλών CPU σε πολλά λειτουργικά), το καθένα πολλαπλών χρηστών το οποίο στο σύνολο του χρησιμοποιείται στο CERN γαι επιστημονικούς υπολογισμούς)

Αυτά τα πράγματα είναι πληροφορική (λειτουργικά συστήματα, οργάνωση συστημάτων, πρωτόκολλα σηματοδοσίας, schedulers, dispatchers κλπ). Για αυτό το λένε το άτιμο Επιστήμη Υπολογιστών

Ο bill, εγώ, o vagalati γουστάραμε αυτό που κάναμε γιατί πήραμε όσο πιο technical μαθήματα μπορούσαμε (πχ ο vagalati ειναι UCSD και αν θυμάμαι δεν είχε κάνει ούτε καν ασφάλεια σε μας γιατί του φάνηκε πολύ θεωρητική προσέγγιση).
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”