Πιστεύω ότι ο βέλτιστος τρόπος δράσης μας στη σημερινή κοινωνία είναι η κατάληψη για τους λόγους της ενημέρωσης, της συμμετοχής, της κινητοποίησης και της απόκτησης πολιτικής συνείδησης, απέναντι στην οργανωμένη πολιτική και τα μέσα που μεταχειρίζεται το κράτος.tZoLe wrote:Αν καταλαβαίνω καλά πιστεύεις πως αγώνας για τα δικαιώματα μας, αγώνας ενάντια σε έναν νόμο, αγώνας για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς κατάληψη. Όποιος πιστεύει στο αντίθετο κοιτάει το συμφέρον του.
Πίστεψέ με είμαι υπέρμαχος της αυτονομίας και το έχω αποδείξει αυτό. Αυτό που εγώ έχω μάθει είναι ότι στο δρόμο, από μόνος σου, δεν κατεβαίνεις αν δεν έχεις διαμορφώσει συνείδηση. Και πότε και με ποιά μέσα διαμορφώσαμε συνειδήσεις? Με την τηλεόραση, τη σχολική χριστιανική νεοελληνική παιδεία ή από τους εργαζόμενους γονείς μας? Η κατάληψη και όλη όπως είπα διαδικασία της κατάληψης δίνει την ευκαιρία στο νέο απολιτίκ -σήμερα- κόσμο να διαμορφώσει συνείδηση.tZoLe wrote: Εγώ πάλι πιστεύω ότι και αγώνας μπορεί να γίνει χωρίς καταλήψεις αν το θέλουμε, και ακόμα και αυτοί που κοιτούν μόνο το συμφέρον τους μπορούμε να τους σεβαστούμε επιτρέποντας τους να συνέχισουν αμέριμνοι τη ζωή τους. Εγώ αυτό που έχω μάθει και πιστεύω είναι πως ο αγώνας απαιτεί θυσίες προσωπικές και πως δεν είναι τόσο αντρίκιο να σύρουμε για ασπίδα μας το σύνολο.
Κακά τα ψέματα ας δούμε τη συλλογιστική πορεία ενός σκεπτόμενου νέου φοιτητή: αν γινόταν πορεία (αν είχα ενημερωθεί για αυτή) και είχα μάθημαδε θα πήγαινα σε μία πορεία αυτονόμων, όχι "μόνο" γιατί θα είχα να αντιμετωπίσω την κρατική τρομοκρατία των πραιτόρων-εξουσιαστών-μπάτσων ή το φακέλωμα του υπουργείου Δημ.Τάξης, αλλά γιατί στο πανεπιστήμιο μπήκα για να σπουδάσω και όχι για να είμαι πολιτικός κρατούμενος ή κράτιστος της πολιτικής.
Το κίνημα θα είχε συσπειρώσει σκληροπυρινικό κόσμο που στο όνομα της "μειοψηφίας" και του "αντιεξουσιαστικού" του χαρακτήρα θα είχε στείλει τις φωνές που μάχονται για τα δικαιώματα όλων μία ώρα αρχίτερα στη "σιωπή" -όσο εκκοφαντική και αν ήταν αυτή ,για το σκεπτόμενο φοιτητή που προανέφερα, ακόμα και με την τηλεοραση ανοιχτή.tZoLe wrote:Ακόμα και τώρα αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η δυναμική των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν υπήρχαν καταλήψεις.
Τι λέω τώρα; Αυτό που λεώ είναι ότι ψευτοδιλλήματα του τύπου καταλήψεις ή νόμος πλαίσιο δεν υπάρχουν. Η κατάληψη δεν είναι το μόνο μέσο διαμαρτυρίας, αλλά το εύκολο, γιατί τραβάει την προσοχή της κοινής γνώμης. Τραβάει την προσοχή επειδή κάποιοι αγωνίζονται και επειδή κάποιοι άλλοι δεν υπολογίζονται, αυτοί που κοιτούν το προσωπικό συμφέρον. Διαμαρτυρία και αγώνας μπορεί να γίνει με πολλούς άλλους τρόπους.
Ψευτοδιλλήματα δεν ύπαρχουν. Οι μεταρρυθμίσεις για να μη γίνουν με τον τρόπο που η κυβερνητική πολιτική θέλει αλλά με τον τρόπο που οι φοιτητές συνειδητά επιζητούν πρέπει να κατέβει κόσμος στο δρόμο με κοινά αιτήματα. Η κοινή γνώμη ερεθίζεται και με άλλα μέσα διαμαρτυρίας, αλλά αυτά δεν συγκινούν την εξουσία.
Δηλαδή, για 1000 άτομα(200 είχα βάλει αρχικά) με σκηνές έξω από τη βουλή: η κοινή γνώμη -papers meaning- θα ενδιαφερθεί την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση ποτέ και στην τελική μετά από 2 24ωρα θα μας "μαζέψουν" -plus την κατακραυγή της tv για τους αλήτες που ντροπιάζουν τη χώρα, το έθνος, στους τουρίστες. Τα 1000 άτομα αν καταφέρεις να τα μαζέψεις μέσω κομματικών διαδικασιών, γιατί είπαμε την πολιτική συνείδηση ποίος την έχασε και τη βρήκε ο νεοέλληνας φοιτητής?